Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      Creati pentru conexiune

      Creati pentru conexiune

      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Durată:
      10:49 ore
      Lectura:
      Bianca Brad
      Data publicării:
      2020
      Număr discuri:
      1
      Suport:
      CD MP3
      Cod de bare:
      9786069136027
      Descriere

      Creați pentru conexiune. Ghidul „Ține-mă strâns în brațe” pentru cupluri creștine / Created for Connection : The "Hold Me Tight" Guide for Christian Couples de Dr. Sue Johnson și Kenny Sanderfer este o ediție revizuită pentru cuplurile creștine a cărții originale scrise de Dr. Sue Johnson, „Ține-mă strâns în brațe”. Audiobookul de față prezintă informația din volumul original, adaptată pentru cuplurile creștine, asigurându-le astfel că sfaturile autoarei sunt în totală concordață cu credința lor și cu Scriptura care îi îndrumă în căutarea înțelepciunii divine.

      Acest audiobook s-a născut și din convingerea celor doi autori că, e greu de găsit o instituție mai dedicată reconcilierii și refacerii relațiilor de iubire decât biserica. Iar numărul cuplurilor creștine care întâmpină probleme în relații în acest moment pare a fi mai mare ca niciodată.

      Dr. Sue Johnson este profesor emerit de psihologie clinică la Universitatea din Ottawa și profesor cercetător distins cu numeroase premii la Universitatea Alliant din San Diego, California, fiind totodată director al Institutului pentru Cuplu și Familie din Ottawa (Canada) și al Centrului Internațional pentru Excelență în Terapia Centrată pe Emoții. Timp de 30 de ani s-a dedicat dezvoltării Terapiei de Cuplu și Familială Centrată pe Emoții (EFT), o terapie cu rezultate uimitoare demonstrate în practică.

      Kenneth Sanderfer este licențiat în terapie familială, oferind terapie de cuplu și familială la cabinetul său privat din Nashville, Tenessee. A făcut pregătire în Terapia Centrată pe Emoții și este terapeut EFT certificat, supraveghetor și instructor, cât și supraveghetor acreditat AAMFT (Asociația Americană pentru Terapie Familială și în Căsnicie).


      Audiobookul va ajuta cuplurile să își consolideze relația sau să refacă armonia și conexiunea din cadrul ei, prin intermediul Terapiei Centrate pe Emoții (EFT), dezvoltate de autoare în urma unei munci de cercetare de 30 de ani. Cercetarea s-a axat pe studierea în practică a momentelor emoționale-cheie, negative și pozitive, care defineau o relație și găsind ulterior o metodă pentru a transforma aceste momente prin intermediul consilierii psihologice. Surprinzător, a observat că EFT chiar îi ajută pe partenerii nefericiți să își transforme relațiile cu ajutorul conversațiilor concepute pentru cupluri − numite conversații Ține-mă strâns în brațe. Aceste conversații îi ajută pe parteneri să schimbe lucrurile pe termen lung în relația lor.

      EFT se concentrează așadar pe crearea și întărirea legăturii emoționale dintre parteneri, identificând și transformând momentele și mesajele-cheie care favorizează o relație plină de iubire: deschiderea, armonia, receptivitatea unuia față de celălalt.

      Terapia EFT a fost recunoscută de mult timp de către Asociația Americană de Psihologie ca îndeplinind criteriile necesare unei forme de terapie de cuplu testată și demonstrată. Eficiența terapiei a fost demonstrată prin studii temeinice care au arătat că:

      • 70-75% dintre cuplurile care parcurg terapia pot să își depășească nefericirea, devin mai apropiate și mai fericite în relație;

      • până la 86% relatează chiar o îmbunătățire semnificativă a satisfacței din relație după numai două ședințe.

      • rezultatele pozitive ale EFT persistă chiar și în cazul cuplurilor aflate în pragul divorțului.

      Ca și varianta originală, audiobookul este împărțit în trei părți, după cum urmează:

      PARTEA ÎNTÂI - O lumină nouă asupra iubirii

      „Un sentiment de conexiune sigură între parteneri este esențial în relațiile pozitive, pline de iubire și un izvor uriaș de putere pentru indivizii aflați în aceste relații. [...] Este vital pentru fiecare aspect al sănătății noastre − mental, emoțional și fizic − să avem legături strânse cu ceilalți oameni.”

      În această primă parte autoarea răspunde la străvechea întrebare: ce este iubirea?

      Pornind de la mesajul central al Bibliei, acela că Dumnezeu este iubire, vedem cum iubirea reprezintă însăși esența vieții și că, dând ascultare poruncii fundamentale a lui Dumnezeu: „Iubiți-vă unii pe alții”, ne asigurăm de fapt nu numai capacitatea de a supraviețui, ci și de a prospera: de a trăi la maximum.

      Principalele teme dezbătute în acest capitol sunt:

      • Noua teorie a atașamentului elaborată de psihiatrul britanic John Bowlby, conform căreia copiii au nevoie de apropiere fizică și emoțională permanentă și sigură care a schimbat fundamental metodele de creștere și îngrijire a copiilor în America de Nord și nu numai.

      • Cum a schimbat fundamental această teorie modul de abordare a tratării iubirii dintre adulți, rezolvând totodată „misterul iubirii romantice”

      • Ce asemănări există între teoria atașamentului și învățăturile creștine.

      • O scurtă sinteză a numeroaselor cercetări recente asupra relațiilor apropiate.

      • Cum ne afectează sănătatea fizică și mintală relațiile negative

      • De ce conexiunea dintre parteneri se rupe adesea fără să ne dăm seama și ne pierdem dragostea, în ciuda celor mai bune intenții.

      • Ce factor este mai periculos decât conflictul în distrugerea relațiilor?

      • Care este secretul succesului Terapiei Centrate pe Emoții sau EFT

      • Ce reprezintă mai exact A.R.I, baza Terapiei Centrate pe Emoții și de ce avem nevoie ca persoana iubită să fie: Accesibilă, Receptivă la apelul nostru și Implicată cu adevărat în relație.

      • În ce constau cele 7 coversații ale EFT care ne ajută să refacem conexiunea sigură dintre parteneri, împărtășindu-ne temerile și nevoile emoționale.

      • Un chestionar pentru a-ți evalua starea relației în acest moment.

      Tot aici autoare ne prezintă mai multe studii de caz ale unor cupluri a căror conexiune emoțională riscă să se rupă din diverse cauze: neînțelegerile în privința educării copiilor, o aventură extraconjugală, întârzierile repetate la întâlniri sau gelozia. Cum vor fi gestionate și rezolvate în cele din urmă aceste probleme, vom afla din capitolele următoare.

      Autoarea îți facilitează aplicarea lecțiilor EFT în propria ta relație prin intermediul secțiunii „Joc și exercițiu”.

      PARTEA A DOUA - Șapte conversații transformatoare

      Această parte a audiobookului reprezintă o variantă simplificată a EFT, prezentată în legătură cu valorile și credințele creștine și cu referire la înțelepciunea biblică. Aici vei descoperi prezentate pe larg cele șapte conversații de iubire și vei învăța cum să le folosești în relația ta de cuplu dar și în relația ta cu Dumnezeu.

      Primele patru conversații te învață cum să limitezi spiralele negative care rup legătura dintre parteneri în cuplu și cum să vă așezați pe aceeași lungime de undă, în așa fel încât să clădiți o receptivitate emoțională trainică. Următoarele două conversații demonstrează cum poți să încurajezi crearea unei legături emoționale prin iertare și intimitate sexuală, iar ultima conversație îți arată cum să ai grijă de relația ta zilnic și să legi această relație de viața spirituală.

      Cele șapte conversații sunt:

      Conversația 1: Recunoașterea Dialogurilor Demonice

      Autoarea ne prezintă aici cele trei tipare greșite (numite și dansuri) pe care avem tendința să le urmăm atunci când întâmpinăm probleme în relație:

      • Găsește-l pe Tipul cel Rău – mai poate fi numit și Nu e Vina Mea, E Vina Ta și reprezintă un preludiu scurt spre dansul nefericirii;

      • Polca Protestului – ce mai poate fi numit și Solicitare-Retragere sau Critică-Apărare, un protest la adresa pierderii sentimentului de atașament sigur, de care avem nevoie toți într-o relație.

      • Îngheață și Fugi – când ambele persoane se îndepărtează pentru a scăpa de suferință și disperare.

      Autoarea ne va ajuta să înțelegem de ce recurgem la astfel de comportamente în situațiile critice, ne explică ce înseamnă să cădem în capcana Toboganului Conținutului în cadrul unui conflict de cuplu și cum am putea depăși mai ușor astfel de momente cu ajutorul unor cazuri concrete.

      Secțiunea Joc și Exercițiu te va ajuta să vezi mai clar cum poți preîntâmpina astfel de comportamente în relația ta.

      Conversația 2: Găsirea punctelor sensibile

      Această secțiune este dedicată punctelor sensibile, vulnerabilităților cu care de obicei ambii parteneri vin într-o relație. Acestea sunt cauzate de relațiile cu părinții, cu frații sau chiar cu alți parteneri din trecut. Autoarea ne ajută să le identificăm, să înțelegem ce reacții psihologice declanșează atingerea unui punct sensibil, dar ne dă și vestea bună că ne putem vindeca de vulnerabilități cu ajutorul unui partener iubitor. Sue Johnson oferă aici soluții practice pentru a aborda punctele sensibile în așa fel încât să nu îmbrățișezi tiparele negative.

      Conversația 3: Întoarcerea la un moment dificil

      Acest gen de conversație ne va ajuta să atenuăm ruperea conexiunii în cadrul unui conflict în cuplu, atenuând cearta și revenind la siguranța emoțională de bază.

      Autoarea ne va arăta cum putem stinge eficient un conflict între parteneri prin intermediul mai multor studii de caz. În secțiunea Joc și exercițiu vei învăța cum să aplici aceste tehnici în cadrul unei certe cu propriul partener de viață.

      Conversația 4: Ține-mă strâns în brațe - implicarea și stabilirea unei conexiuni

      Dacă primele trei conversații te-au învățat să restabilești sentimentul de siguranță în cuplu, în următoarele conversații vei învăța să creezi în mod deliberat momente de implicare și conexiune în cuplu.

      Această conversație are două părți, fiecare răspunzând la câte o întrebare:

      Prima − De ce mă tem cel mai tare? − necesită cercetarea și detalierea sentimentelor mai profunde descoperite în conversațiile precedente.

      A doua parte − De ce am nevoie cel mai mult din partea ta? − este esențială, interacțiunea critică în EFT. Presupune să poți să îți exprimi deschis și coerent nevoile în așa fel încât să îți inviți partenerul la un nou dialog marcat de accesibilitate, receptivitate și implicare.

      Studiile de caz din această secțiune îți vor arăta pas cu pas cum poți face asta.

      Conversația 5: Iertarea

      Această conversație te va ajuta să treci peste traumele nerezolvate din relație. Unii parteneri nu știu pur și simplu cum să reacționeze la suferința partenerului de cuplu și atunci au reacții care sunt interpretate de cealaltă parte drept cruzime. Aceste suferințe ajung să mocnească astfel mult timp, până ce, la un moment dat vor ieși la suprafață într-un mod total nepotrivit.

      În această etapă vei învăța așadar să te raportezi corect la suferința partenerului, să îl asculți și să pui întrebări astfel încât acesta să se simtă înțeles și sprijinit, pentru că până când partenerii răniți nu văd că durerea lor a fost cu adevărat recunoscută, nu vor putea să o depășească.

      Conversația 6: Apropierea prin sex și atingere

      Care este mesajul creștin în legătură cu sexul? Cât de important este sexul într-o relație? Câte tipuri de sex există? Ce spune frecvența și calitatea lui despre o relație? Care este cea mai sigură rețetă pentru sexul de calitate? Care sunt cele mai frecvente probleme sexuale printre femei, respectiv printre bărbați? Dar și cum pot fi rezolvate acestea, vei afla în această secțiune, descoperind totodată niște studii de caz în care este posibil să te regăsești.

      Secțiunea Joc și exercițiu îți va fi de folos pentru a discuta împreună cu partenerul tău despre problemele care vă nemulțumeasc în pat.

      Conversația 7: Cum să menținem dragostea vie

      Această ultimă conversație vorbește despre cum să îți „uzi” mereu relația de dragoste astfel încât aceasta să nu se veștejească în timp. Autoarea îți oferă în acest sens o listă lungă cu mici gesturi, ritualuri și obiceiuri pe care să le respectați în cuplu pentru a vă bucura de o relație împlinită și fericită.

      PARTEA A TREIA - Puterea îmbrățișării

      Partea a treia abordează puterea iubirii. Aici vom vedea cum relația noastră cu Dumnezeu, implică aceleași elemente-cheie prezentate de știința atașamentului ca factori esențiali în atașamentele noastre pământești.

      Așa cum pe Pământ avem nevoie de relații ca sursă primară de alinare, siguranță și echilibru într-o lume tot mai schimbătoare și mai dificilă, la fel în cer avem nevoie de Dumnezeu iubitor și înțelegător pentru a găsi alinare, siguranță și echilibru în momentele noastre de zbucium. Avem nevoie deopotrivă de o relație apropiată cu Dumnezeu, dar și de relații sigure, pentru că ambele ne oferă un refugiu în viață și puterea de a răzbi, făcându-ne mai independenți, mai siguri pe noi și mai încrezători. Dar la fel de adevărat este că, atunci când pierdem conexiunea suferim enorm.

      „Știm că durerea respingerii este înregistrată în aceeași parte a creierului și este percepută la fel ca durerea fizică. Durerea ne atenționează că există un pericol, iar despărțirea de ceilalți este un semnal de pericol pentru ființele umane. Atunci când nu putem intra într-o conexiune cu cei pe care îi iubim și pe care ne bazăm, inclusiv pe Dumnezeu, suferim.”

      Conștientizăm tot aici că iubirea ne sporește și sentimentul de conexiune cu lumea în general, dar și că relațiile împlinite și atașamentul de Dumnezeu sunt interdependente.

      „Dacă un creștin simte atenția liniștitoare și sensibilă a unui părinte, a unui partener sau a unei comunități creștine, credința lui într-un univers binevoitor, plin de prezența unui Dumnezeu iubitor, se va consolida. Acest sentiment al conexiunii cu Dumnezeu duce apoi la apreciere și încredere în familie și în partenerul de viață.”

      Receptivitatea plină de iubire este fundația unei societăți cu adevărat pline de compasiune și civilizate. Relațiile împlinite de dragoste din familia noastră ne fac mai dornici să ne împărtășim dragostea și cu cei mai nefericiți decât noi, lipsiți de orice speranță și astfel se nasc inițiative sociale frumoase care schimbă viața celor năpăstuiți, și fac ca lumea să pară un loc un pic mai bun.

      Avem datoria așadar de a avea grijă de relațiile noastre cele mai apropiate, de a le îngriji și de a le face să înflorească pentru că ele reprezintă fundația unei lumi mai sigure, sau așa cum spune autoarea Dr. Sue Johnson:

      „Sunt de părere că, dacă nouă, ca specie, ne este dat nu numai să supraviețuim, ci și să înflorim împreună pe această planetă fragilă, albastră și verde, trebuie să învățăm să depășim iluzia separării și să pricepem cât de adâncă este nevoia noastră de conexiune sigură cu ceilalți. Trebuie să învățăm să modelăm dependența constructivă care ne oferă nu numai un cămin emoțional, ci și promisiunea unei lumi sigure în care oamenii colaborează. Înțelepciunea care există în sufletul nostru, în Scriptură și în știință se reunește acum pentru a ne îndruma mai departe. Suntem creați pentru conexiune: iată un lucru pe care creștinii l-au știut dintotdeauna. O mare parte din Biblie este, în esență, o poveste de iubire. În ea este vorba despre refacerea conexiunii pline de iubire cu Dumnezeu. În sfârșit, am învățat să modelăm povestea unei iubiri sigure și durabile cu partenerul de viață. Creștinii au știut dintotdeauna că noi suntem Homo vinculum − omul care formează legături − și că suntem cu toții mai puternici datorită acestui lucru. După cum este scris în Ioan 15:9-17, porunca cea mai prețioasă și mai potrivită dintre toate este: „Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu”.

      ***

      Te invit așadar la o lectură care îți va consolida deopotrivă relația de cuplu și relația cu Dumnezeu, sau, dacă e cazul, te va ajuta să readuci dragostea și afecțiunea într-o relație care s-a șubrezit. Cartea te va ajuta să înțelegi atât de multe despre psihologia relațiilor de cuplu, încât, punând în practică tehnicile descrise în carte, te vei mira și tu cât de ușor este să iubești și să fii iubit în cel mai autentic mod...

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.