Pentru un esențialist este important să se oprească în mod constant și să se întrebe: „Investesc în activitățile care trebuie?”. Urmărirea principiului „puțin, dar bun” vă poate învăța să faceți diferența dintre opțiunile triviale și cele vitale. Dobândiți capacitatea de a face ce trebuie, nu de a face mai multe, acum.
Există experiența nesatisfăcătoare de a face progrese milimetrice într-un milion de direcții. Aceasta este calea neesențialistului. Dar există și experiența satisfăcătoare de a face un progres semnificativ în sarcinile care contează cel mai mult. Despre aceasta vorbește Greg McKeown în Esențialismul.
Esențialismul înseamnă disciplină. Reprezintă drumul către deținerea controlului privind propriile alegeri. Este drumul către noi niveluri de succes și semnificație.
Greg McKeown: „În mod curios, și exagerând ideea pentru a o face înțeleasă, urmărirea succesului poate fi catalizatorul pentru eșec. Altfel spus, succesul ne poate distrage de la a ne concentra de la bun început pe ce este esențial în producerea succesului.”