Obișnuințe noi, obișnuințe vechi este audiobookul pe care îl vei citi cu plăcere dacă ești pasionat de psihologie și dacă vrei să înțelegi mai bine creierul uman și modul în care funcționează el. Punctul de plecare al audiobookului a fost o întrebare cât se poate de simplă, care părea să aibă un răspuns la fel de simplu: cât timp durează să îți formezi o nouă obișnuință? Răspunsurile găsite de Jeremy Dean, psiholog de profesie, au fost multiple: 21, 28, 50, 66, 84 de zile, în funcție de subiect și de obișnuința pe care dorea să și-o formeze. Dar ce sunt obișnuințele, cum ne ușurează ele viața de zi cu zi sau dimpotrivă, cum ne-o pot pune în pericol, și cum putem să ni le formăm mai ușor sau dimpotrivă să renunțăm la ele în condițiile în care ne fac rău? Răspunsurile se găsesc în acest audiobook.
Audiobookul de față este structurată în trei părți după cum urmează:
1. Partea I: Anatomia unei obișnuințe
„Ceea ce e frumos la obișnuințe este că, pe măsură ce se dezvoltă, devin tot mai ușoare. Chiar și atunci când ești obosit, supărat sau distras, tot sunt șanse mari să pui în practică obișnuințele puternice deoarece sunt foarte bine întipărite. Obișnuințele pe care ți le-ai format singur, pentru scopurile proprii, seamănă cu o magie atunci când funcționează. La fel ca alte activități pe care le facem regulat, roadele unei obișnuințe bune pot să apară încet, dar să răsplătească înzecit efortul făcut pentru a le forma.”
2. Partea a II-a: Obișnuințele de zi cu zi
„Nimănui nu-i place să creadă că este mediocru, cu atât mai puțin sub medie. Atunci când sunt întrebați de psihologi, majoritatea oamenilor se evaluează ca fiind deasupra mediei în ceea ce privește tot felul de criterii, printre care inteligența, înfățișarea, sănătatea și așa mai departe. Nici în cazul autocontrolului nu este diferit: oamenii își supraestimează tot timpul capacitatea de a se controla. Această încredere exagerată îi face să presupună că vor putea să se controleze în situații în care, după cum se dovedește, nu pot. Acesta este motivul pentru care încercarea de a inhiba o obișnuință nedorită poate fi o sarcină extrem de frustrantă. De-a lungul zilelor și săptămânilor de la hotărârea să ne schimbăm, începem să observăm cum vechea obișnuința se manifestă de nenumărate ori. Fiind adânc înrădăcinată, aceasta ne învinge dorința conștientă de schimbare.”
3. Partea a III-a: Schimbarea obișnuințelor
Acest capitol reprezintă partea practică a audiobookului, întrucât te va dirija să te schimbi, arătându-ți cum poți înlocui vechile obișnuințe cu unele noi. Autorul abordează aici o serie de teme interesante precum: formarea obișnuințelor, dezvățarea de obișnuințe, obișnuințele sănătoase, obișnuințele de creație sau obișnuințele care te fac fericit.