Un vin dedicat celor care deja adoră Chardonnay-ul ușor baricat și sunt în căutarea unui exemplar elegant și echilibrat, cu arome de citrice, ierburi și fructe de livadă. Un vin rotund, dar plin de prospețime.
Vinurile din gama Via Colțul Pietrei sunt gândite pentru cei care deja îndrăgesc anumite soiuri și sunt în căutare de sticle memorabile, expresive, cu personalitate.
Un vin pentru cei care preferă Chardonnay-ul baricat, mai onctuos fără a fi untos, care caută complexitate în vin și au răbdare să îl lase să se dezvolte în pahar, savurându-l strop cu strop.
Anul 2022 a fost prolific pentru plaiul viticol de unde provin strugurii din care obținem acest vin. Un număr mare de zile însorite, precipitații reduse, precum și temperaturi fără extreme care să iasă din grafic, ne-au ajutat să obținem o recoltă bogată și sănătoasă. Nu s-au înregistrat ninsori abundente în iarnă, precum în anii anteriori, iar precipitațiile din primăvară au asigurat o rezervă de apă în sol necesară pentru tot restul anului. Aceasta a ajutat via să tolereze seceta, precum și căldura ridicată din vară, atât pe timpul zilei cât și al nopților. Toamna, în perioada culesului strugurilor, precipitațiile au lipsit cu desăvârșire, iar temperaturile ridicate ne-au permis să culegem cu câteva zile mai devreme decât în anii precedenți.
Vinificare
Strugurii au fost vinificati folosind tehnologia moderna a cramei pentru a macera strugurii timp de 5 ore la temperaturi foarte scazute in interiorul unei prese pneumatice. Astfel au fost extrase cu atentie aromele, iar fermentatia a inceput in vase de inox la temperaturi de 17°C si a continuat in barrique-uri de stejar. La sfarsitul fermentatiei, vinul a ramas pentru invechire timp de 6 luni in aceleasi butoaie. Apoi vinul a fost imbuteliat si depozitat in crama pentru desavarsirea gustului.
Date istorice
Parcelele de Chardonnay se intind pe o suprafata de 1.45 ha pe o colina retrasa din podgoria Dealu Mare. Expunerea sud-vestica asigura o cantitate mare de lumina si caldura foarte prielnice pentru struguri. Numele Coltul Pietrei pe care il poarta aceasta gama a fost inspirat de denumirea data de localnici regiunii unde via este plantata, ca urmare a continutului foarte ridicat de piatra si calcar din sol. Acestea sunt de altfel foarte favorabile pentru vita-de-vie, conferindu-i o mineralitate aparte vinului obtinut din aceasta. Note degustative Vinul are o culoare galben-pai cu usoare inflexiuni aurii, iar buchetul aromatic se deschide treptat - de la fructe verzi dulci pana la fagure de miere si chiar impresii ierbos-citrice. Onctuozitatea specifica soiului Chardonnay este prezenta in armonie cu mineralitatea specifica gamei Coltul Pietrei, scotand in evidenta un vin vioi. Se recomanda consumarea la 8-10°C alaturi de peste, fructe de mare sau carne de pasare.
Asocieri culinare
Un vin potrivit pentru preparate din pește (halibut, cod) sau pasăre cu sosuri albe, pe bază de unt. Se poate servi și alături de medalion de porc cu sos de smântână și ciuperci.
Pentru vegetarieni, poate fi servit alături de haloumi la tigaie sau paste cu sos alb, cremos.