Un vin dedicat celor care deja adoră gustul condimentat al Syrah-ului și sunt în căutarea unei sticle care să ofere un echilibru perfect între structură, savoarea fructelor roșii și negre și aromele fine datorate maturării în butoaie de stejar.
Vinurile din gama Via Colțul Pietrei sunt gândite pentru cei care deja îndrăgesc anumite soiuri și sunt în căutare de sticle memorabile, expresive, cu personalitate.
Acest Syrah este pentru cei care preferă vinurile corpolente, cu arome puternice și gust condimentat și un postgust lung și complex.
Dacă îți plac vinurile robuste, cu structură bine definită în taninuri frumos echilibrate de alcool și aciditate. Atunci când îți este poftă de arome de fructe roșii și negre și acompaniate de condimente (nucșoară, piper negru, cuișoare) și ciocolată amăruie.
În acest vin Fiorenzo Rista a vrut să pună în evidență potențialul zonei Dealu Mare pentru struguri roșii specifici zonelor calde. Via de la Colțul Pietrei are expunere sud-estică, oferind condițiile optime pentru a se coace uniform. Vinul obținut a fost maturat în budane și baricuri de stejar, îmblânzind astfel taninurile puternice. Rezultatul este unul expresiv, cu potențial de învechire.
Note degustative Un vin cu o culoare rosu-purpurie si arome puternice de prune confiate, cirese negre complementate cu note distincte de condimente, precum piper negru si rosu, dar si ciocolata amaruie. Sec, cu o structura ampla si complexitate a gustului, vinul poate fi savurat individual sau prin asocieri culinare cu branzeturi fine, coaste la cuptor sau vanat. Se recomanda servirea la 16-18°C.
Asocieri culinare Un vin care face față unor preparate complexe, din carne de vită, miel sau vânat. Asociați-l cu coaste cu sos, Osso Bucco, friptură de miel la cuptor sau gulaș de mistreț. De asemenea, poate fi o bază excelentă pentru sosuri pe bază de vin.
Pentru vegetarienii, poate fi servit alături de brânzeturi maturate, Parmigiano Reggiano sau Gouda, legume pe grill și mâncăruri pe bază de linte.
Climat In anul 2018, s-au inregistrat precipitatii relativ abundente in regiunea noastra viticola, de 778 litri/mp. Cele mai ridicate valori s-au atins in lunile de primavara, in iunie, in octombrie si in noiembrie. Totodata, temperaturile minime inregistrate au fost foarte scazute iarna (-15° C) si primavara (-3°C). Factorii climatici ai acestui an au permis coacerea uniforma, optima a strugurilor, fiind culesi la maturitate deplina, catre finalul lunii septembrie.
Vinificare Culesi la jumatatea lunii septembrie, strugurii au fost sortati cu atentie. Vinificarea a inceput in vase de inox, pentru a putea monitoriza temperatura de fermentare (28°C) si a extrage cu delicatete culoarea si aromele specifice soiului prin macerare. Fermentatia malolactica a avut loc in vasele de inox, apoi a fost maturat timp de 12 luni in budane de 7500 litri si barrique-uri de 230 litri.
Date istorice Plantatia de Syrah se intinde pe o suprafata de 5.2 ha aflata la o altitudine de 251-276 metri, pe o panta cu o inclinatie usoara de 10% cu expunere sud-estica si o densitate de 5500 plante/ha.