Profil aromatic: (prune) (ciocolata) (!!!) (brat) (rasnita) prune afumate ciocolata expresiv atletic piper negru
Vinificator: Răzvan Macici, produs la Crama Mierla Alba şi îmbuteliat la Crama Rasova.
An: 2018
Struguri: Fetească Neagră 100%
Recoltă / vinificaţie: Strugurii au fost recoltaţi manual, în lădiţe de mici dimensiuni. La cramă, au fost sortaţi şi desciorchinaţi fără zdrobire şi au fost puşi la macerare în cuve deschise de 400 de litri. Macerarea a fost realizată cu un sistem dublu de “pigeage” manual (scufundare a căciulii) şi cu un remontaj pe zi, fiind aerisit cu o pompă de mici dimensiuni. După fermentaţia alcoolică, vinul a fost tras de pe pieliţă într-o cisternă de inox, unde a fost lăsat să se limpezească pentru 2-3 zile. Apoi, a fost transvazat în butoaie de 300 de litri, unde şi-a desăvârşit fermentaţia malolactică. A urmat primul pritoc şi o perioadă de măturare de 2 ani şi 6 luni în cinci butoaie noi din lemn românesc şi cinci butoaie de anul doi, timp în care a mai avut parte de încă două pritocuri. Vinul este îmbuteliat fără filtrare şi a fost păstrat încă 4 luni în sticlă, înainte de lansarea pe piaţă.
Notă degustare: Expresiv, cu o culoare roşu-rubiniu strălucitoare, vinul abundă de arome fructate puternice, coapte şi robuste. Se exprimă în tonuri pronunţate de prune afumate, de gemuri de fructe şi de violete, pe care le înveleşte în senzaţii elegante de trufe de ciocolată şi condimente uscate. Gustul are o structură atletică, datorită taninurilor energice şi foarte bine şlefuite, ce reuşesc să transmită în acelaşi timp suculenţă, forţă şi fineţe. Parcursul gustativ culminează cu un postgust lung şi amplu, în care se resimt tente de ciocolată amăruie şi cireşe negre, pe un fundal de cuişoare şi scorţişoară.
- Temperatură de servire: 12-15 grade C
- Decantare / Aerare: Necesită o decantare de minim 30 de minute.
- Potenţial de învechire: 10-15 ani
- Asocieri gastronomice: vită / raţă / grătar / miel.