Un vin tribut pentru Marchizul Antinori, este manifestul îndrăznelii și priceperii enologului. Negru de Drăgășani în Dealu Mare dă naștere unui vin elegant, cu multiple fațete care să se lase descoperite, de la notele de fructe negre și smochine până la post-gustul lung, cu ecouri de ciocolată neagră și vanilie.
Climat
Anul a început cu o iarnă blândă, cu temperaturi chiar ridicate pentru acest anotimp, atingând valori maxime de până la 15°C. Ninsorile generoase din luna ianuarie au compensat precipitațiile reduse din lunile februarie, martie și aprilie. Acești factori climatici au accelerat ușor pornirea în vegetație a viței-de-vie. Regiunea viticolă Dealu Mare a fost lovită de grindină către finalul primăverii. Acest factor a avut un impact major asupra plantațiilor, reducând la jumătate recolta. Strugurii s-au bucurat de acces la mai multe resurse minerale, fizico-chimice și de conținut de zahăr ridicat. Temperaturile din perioada verii și toamnei s-au încadrat în valorile normale din ultimii ani, iar precipitațiile de pe toată durata anului au ajuns la 646 l/mp.
Vinificare
După recoltare, strugurii sunt dezciorchinați cu blândețe, iar boabele sunt sortate manual cu foarte mare atenție la bandă. Sunt astfel îndepartate orice impuritați vegetale sau de orice altă natură. Vinificarea s-a facut la temperatură controlată, de 28 - 30°C, cu o macerare de minimum trei saptamani, pentru a obține o culoare intensă si arome desavarșite. După maturarea în barrique-uri, timp în care s-a desăvârșit si fermentația malolactică, a urmat îmbutelierea și depozitarea temporară în cramă pentru desăvarșirea gustului.
Date istorice
Via Marchizului este numele pe care îl poartă una dintre gamele de vinuri ale cramei noastre, ca tribut pentru Marchizul Piero Antinori. Odată cu vizita sa în România, a fost convins de frumusețea locului, de potențialul viticol al regiunii, de localnici, și a luat hotărârea de a investi în această zonă. Via Marchizului, aflată în localitatea Fințești, a fost prima suprafață achiziționată. Suprafață de 0.9 ha de Negru de Drăgășani, replantată în anul 2005 este cultivată prin metode ecologice și este izolată de restul viilor pentru a se permite un tratament special. Soiul Negru de Drăgășani a fost obținut la stațiunea de cercetare viticolă ce îi poartă numele, ca hibridare între soiurile Negru Vârtos și Saperavi și s-a aclimatizat foarte bine în Dealu Mare.
Note degustative
De culoare roșu închis cu tente violacee, aromele cele mai exponente din acest vin sunt de mure, cu note fine de smochină, ciocolată amăruie și vanilie. Este un vin proaspăt, corpolent, puternic aromat, conține taninuri rotunde și bine pronunțate, precum și un post-gust de lungă durată. Recomandăm servirea alături de mușchi de mistreț umplut sau alături de carnați afumați de mistreț, preparate la cuptor în sos de vin. Vinul pentru sos sa fie tot Negru de Drăgășani. De asemenea, alături de lasagna cu sos bolognese, branzeturi tari, maturate, branză de burduf, pecorino, gorgonzola, sau gustări reci romanești (șuncă afumată, carnați, tobă, lebăr, mușchi de porc crud uscat etc.
Asocieri culinare
Pentru hedoniști, recomandăm servirea alături de mușchi de mistreț umplut sau alături de carnati afumati de mistret, preparate la cuptor in sos de vin. Vinul pentru sos să fie tot Negru de Drăgășani. De asemenea, se poate savura alături de lasagna cu sos bolognese, brânzeturi tari, maturate, brânza de burduf, pecorino, gorgonzola, sau gustari reci românesti (șuncă afumată, cârnati, tobă, lebăr, mușchi de porc crud uscat).
Vegetarienii se pot bucura de acest vin alături de o tartă Ratatouille sau de chifteluțe din vinete cu sos roșu. De asemenea, îl recomandăm alături de conopidă la cuptor sau mâncăruri pe bază de linte neagră.