Un vin tribut pentru marchizul de Antinori, este manifestul îndrăznelii și priceperii enologului. Pinot Noir este un vin fructat, cu arome de cireșe negre, vișine, coacăze și care se estompează discret în arome de condimente și pâine prăjită, provenind din butoaiele de stejar.
Sticlele din gama Via Marchizului sunt vinuri-tribut pentru Marchizul Piero Antinori, astfel încât în fiecare an există provocarea de a crea un vin demn de aprecierea proprietarului.
Via Marchizului înseamnă sustenabilitate și este un însemn al calității, iar sticlele care poartă această etichetă sunt create în cantități limitate, pentru cei care știu să aprecieze meticulozitatea care duce la perfecțiune.
Dacă apreciezi eleganța discretă și crezi că nu este nevoie ca ceva să fie ostentativ pentru a fi apreciat. Când ești în căutarea unui vin roșu ușor, potrivit și în sezonul cald.
Comandă un Pinot Noir atunci când vrei un vin în care savoarea fructelor coapte să fie dublată de o senzație de catifelare în gust și un strop de mister în final: vanilie sau piper?
Pinot Noir în Dealu Mare este o provocare pe care enologul și-a asumat-o. Verile călduroase duc la o concentrație alcoolică care trebuie ținută sub control cu măiestrie pentru ca vinul să rămână echilibrat. S-a dorit un vin fructat, cu arome de cireșe negre, vișine, coacăze și care se estompează discret în arome de condimente și pâine prăjită, provenind din butoaiele de stejar.
Taninurile delicate din Pinot Noir se potrivesc alături de carne fină, cum ar fi un piept de rață caramelizat ușor în tigaie, care să-și păstreze suculența. Vinul este un bun companion și pentru brânzeturi moi, cum ar fi un Camembert maturat sau semi-tari, ca Gruyère.
Climat: Anul a început cu o iarnă blândă, cu temperaturi chiar ridicate pentru acest anotimp, atingând valori maxime de până la 15°C. Ninsorile generoase din luna ianuarie au compensat precipitațiile reduse din lunile februarie, martie și aprilie. Acești factori climatici au accelerat ușor pornirea în vegetație a viței-de-vie. Regiunea viticolă Dealu Mare a fost lovită de grindină către finalul primăverii. Acest factor a avut un impact major asupra plantațiilor, reducând la jumătate recolta. Strugurii s-au bucurat de acces la mai multe resurse minerale, fizico-chimice și de conținut de zahăr ridicat. Temperaturile din perioada verii și toamnei s-au încadrat în valorile normale din ultimii ani, iar precipitațiile anuale au ajuns la 646 l/mp.
Vinificare: Strugurii au fost culesi la inceputul lunii septembrie iar dupa recoltare, strugurii au fost dezciorchinati cu blandete, iar boabele sortate manual cu foarte mare atentie la banda. Astfel se indeparteaza impuritatile vegetale sau de orice alta natura. Vinificarea s-a facut la temperatura controlata, de 28 - 30°C, in vase de inox, cu o macerare de circa o saptamana. Apoi vinul a fost transferat in budane de lemn european pentru desavarsirea fermentatiei malolactice. A urmat imbutelierea si depozitarea temporara in crama pentru desavarsirea gustului.
Date istorice: Via Marchizului este numele pe care il poarta una dintre gamele de vinuri ale cramei Vitis Metamorfosis, ca omagiu pentru Marchizul Piero Antinori. Odata cu vizita sa in Romania, a fost convins de frumusetea locului, de potentialul viticol zonei, de localnici, si a luat hotararea de a investi in aceasta regiune. Via Marchizului, aflata in localitatea Fintesti, a fost prima suprafata achizitionata. Strugurii din soiul Pinot Noir se intind pe o suprafata de 1,25 ha, izolata de restul viei datorita superioritatii acesteia. Ceea ce o face speciala este combinatia de elemente precum sol, topografie si microclimat. Aceasta izolare inseamna si ca echipa noastra poate acorda o atentie sporita acestui soi de struguri exceptional, lucru care contribuie la obtinerea unui vin de o calitate deosebita.
Note degustative: Vizual, vinul prezinta o culoare rosu deschis care anunta un vin delicat, suplu, cu tanini usori. Cu o corpolenta medie si o structura bine echilibrata, cu aciditate placuta, vinul este armonios si recomandam servirea sa la 18°C alaturi de branzeturi fine sau piept de rata la cuptor.
Asocieri culinare: Pentru vegetarieni, recomandăm un risotto cu ciuperci, preferabil hribi, stropit cu puțin ulei de trufe pentru un plus de aromă.