O fetească neagră elegantă, care aduce în prim-plan notele de fructe negre și prune uscate, completându-le cu acente de piper și cuișoare. Un vin autohton care merită redescoperit des.
Un vin expresiv, dedicat celor care doresc să înțeleagă frumusețea acestui soi autohton și să se bucure de el des.
Dacă îți dorești să înțelegi potențialul acestui soi autohton. Feteasca Neagră din această gamă are arome de cireșe negre și prune, combinate cu note condimentate și ușor afumate, provenind din maturarea în butoaie de stejar.
Alege o Fetească Neagră Viile Metamorfosis atunci când îți dorești un vin corpolent, plăcut, cu un post-gust lung.
Climat
Anul 2021 a fost unul moderat pentru zona in care sunt plantate viile noastre. Iarna blanda cu foarte putina zapada in luna februarie a asigurat un necesar minim de precipitatii pentru plante. Primavara si vara au fost calduroase, asigurand dezvoltarea uniforma a plantelor. Toamna a fost racoroasa pe toata durata culesului, insa fara precipitatii.
Vinificare
Culesi la jumatatea lunii septembrie, strugurii au fost sortati cu atentie. Vinificarea a inceput in vase de inox, pentru a putea monitoriza temperatura de fermentare (2830°C) si a extrage cu delicatete culoarea si aromele specifice soiului prin macerare. Partea malolactica a fermentatiei a avut loc in butoaie de lemn, in care vinul a ramas timp de 6-8 luni pentru desavarsirea maturarii.
Date istorice
Gama Viile Metamorfosis ofera o selectie generoasa de soiuri autohtone si internationale, un exemplu superb de struguri ce prospera in viile noastre din Dealu Mare, pusi in valoare fie ca soi pur, fie in asamblaje. Stilul vinurilor pune accentul pe caracterul specific al fiecarui soi in parte si pe adaptarea sa la terroir. Toate vinurile rosii din aceasta gama au trecut printr-un proces de invechire in vase de lemn de diferite dimensiuni, in urma caruia au dobandit complexitate si eleganta.
Note degustative
Vinul are o culoare rosu-rubiniu intensa ce dezvaluie arome placute de cirese negre si prune, combinate cu note condimentate si usor afumate, ca urmare a maturarii in lemn de stejar. Vinul are o buna corpolenta, tanini dulci foarte placuti si un post-gust persistent. Recomandam servirea acestuia la temperatura de 16°C alaturi de friptura de porc la cuptor sau sarmale.
Asocieri culinare
Credem în ideea de asociere culinară locală, astfel încât vom recomanda această Fetească Neagră la mâncăruri tradiționale românești cum ar fi sarmalele, tochitură și cârnați. Dintre brânzeturi se potrivește cu cașul și brânza de burduf.
Vegetarienii se pot bucura de un pahar de Fetească Neagră alături de legume pe grătar, iahnie sau musaca de post cu vinete și cartofi.