Un Merlot elegant, care oferă un echilibru excelent între fructuozitate (cireșe negre, vișine, coacăze) și senzațiile de catifelare date de taninurile rotunjite frumos de timpul petrecut în baricuri, care a adăugat și note condimentate. Un vin al compromisurilor delicioase.
Un vin apreciat în general de doamne, datorită aromelor și taninurilor neagresive. Un vin potrivit pentru cei care apreciază mai mult echilibrul decât agresivitatea.
Climat
In anul 2018 s-au inregistrat precipitatii relativ abundente, de 778 l/mp in regiunea noastra viticola. Cele mai ridicate valori au fost atinse in lunile de primavara, in iunie, in octombrie si in noiembrie. Totodata, temperaturile minime inregistrate au fost foarte scazute iarna (15°C) si primavara (-3°C). Factorii climatici ai acestui an au permis coacerea uniforma si optima a strugurilor. Culesul a fost exclusiv manual, catre finalul lunii septembrie.
Vinificare
Strugurii atent selectionati prin recoltarea manuala au fost vinificati dupa o tehnologie moderna, la temperatura de 28-30°C cu o macerare de trei saptamani, obtinand astfel o culoare intensa si arome desavarsite. Maturarea s-a facut timp de 12 luni in barrique-uri de 225 litri din stejar european, perioada in care s-a desavarsit si fermentatia malolactica a vinului.
Note degustative
Vinul are o culoare rosu-violet si arome intens fructate ce aduc aminte de visine si prune, completate de note condimentate date de maturarea in butoaie. Are o corpolenta medie, este elegant si are o aciditate echilibrata. Taninii bine desavarsiti ii dau savoare si confera o senzatie de prospetime. Se recomanda servirea la o temperatura de 18°C alaturi de preparate din bucataria italiana, nu foarte condimentate si bogate in sosuri tomate, sau branzeturi moi.
Asocieri culinare
Deoarece Merlot-ul are un corp mediu și foarte mult echilibru este recomandat alături de mâncăruri cu sosuri. Este potrivit pentru paste cu sos roșu, chifteluțe în sos, vițel la cuptor.
Pentru vegetarieni, recomandăm să fie servit alături de mâncăruri din vinete (baba ganoush) sau tortelini cu brânză.