Recunoastem durerea cand o simtim. Ne este teama de ea si incercam s-o evitam. Dar stim ce inseamna ea cu adevarat?
In prezent, stiinta durerii a atins un nivel nemaivazut pana acum. In ultimii ani, cunostintele noastre despre durere s-au schimbat atat de mult incat putem afirma ca tot ceea ce credeam ca stim despre durere este gresit.
Asa cum ne explica doctorul Monty Lyman, intelegem gresit durerea si asta cu consecinte daunatoare.
In aceasta carte, autorul exploreaza studii de cercetare si subiecte de ultima ora, printre care durerea-fantoma sau durerea persistenta, folosindu-se, printre altele, de interviuri cu supravietuitori, dar si cu persoane care nu au simtit niciodata durere. In plus, ne explica faptul ca durerea poate fi redusa si controlata si ne ajuta sa ajungem la o intelegere mai profunda a ceea ce inseamna sa fim oameni. Aceasta este povestea nespusa a durerii, cel mai evaziv sentiment.
„Durerea este o experienta umana universala si foarte personala. Cred ca unul dintre cele mai bune moduri de a vorbi despre adevarurile profunde ale durerii este prin intermediul povestilor reale. […] Cu ajutorul cercetarii, al experientei, al interviurilor cu experti in durere si, deopotriva, cu persoane care au dureri, mi-am format pareri despre tratamentele pentru durerea persistenta si am hotarat sa mi le exprim aici. Dar, cu toate ca vreau sa detaliez principiile durerii si sper ca modul meu de a o intelege sa poata fi de un real ajutor, opiniile si parerile mele din aceasta carte nu ar trebui luate drept recomandare medicala.
Nu exista solutii rapide. Cararea care urca pe muntele vindecarii este ingusta, intortocheata si adesea abrupta. Este o calatorie cu furtuni si piscuri false. Dar dovezile arata ca este o calatorie care, daca este urmata cu perseverenta si speranta, merita facuta. Hai sa fim buni cu creierul si cu corpul nostru si sa le educam pentru a le face puternice.
O intelegere moderna a durerii ne invata sa nu-i vedem pe ceilalti prin prisma durerii lor si nici sa nu-i percepem ca pe un pachet de receptori si nervi, ci sa-i vedem ca fiinte umane. Ca sa intelegem durerea, trebuie sa ne intelegem pe noi insine. Sper ca aceasta carte ti-a starnit cheful de a face asta. Te rog da mai departe ce citesti, raspandeste adevarul si, mai ales, nu renunta la speranta.” — Monty Lyman
Autorul ne introduce in lumea durerii si ne demonstreaza cat de gresit a fost inteleasa secole intregi. — Mail on Sunday