Prezenta lucrare se vrea a fi, măcar în mare, o prezentare a unor aspecte socio-psihologice, de natură mai mult sau mai puțin antropologică, observate și comentate pe îndelete de-a lungul anilor. Concretețea și (im)pertinența multor aspecte deosebit de colorate ale vieții contemporane invită parcă, dată fiind enantiodromia la care contrariile fac apel neîncetat, la un salt în abstractul filosofic, caracterizat prin analiză și conceptualizare de pe o poziție detașată de imixtiuni sau imersări în subiecte ori aspecte îndeobște prea triviale.
Mundanitatea vieții cu ale ei probleme și dificultăți permanente, ridică desigur o serie de interogații firești în ce privește rostul angajării omului în tot ce vine spre el ca provocare dată de progresul accelerat și amețitor al tehnologiei (anti)sociale actuale. Recunoaștem, în acest context, că excesiva concretețe a preocupărilor zilnice, atât de angajante și antrenante, este întrucâtva suspectă dacă nu chiar îngrijorătoare, măcar dintr-un punct antropologic de vedere.
Ba mai mult, preocupările și problemele, grijile și stresul, au devenit acaparatoarele și abuzatoarele naturii umane așa cum a fost ea lăsată de lunga istorie și tradiție filogenetică.
- Zeno Gozo -