De ce oare soarta Tibetului si-a gasit un ecou atat de profund in lumea intreaga? Nu poate fi decat un singur raspuns: Tibetul a devenit simbolul a ceea ce reprezinta aspiratia intregii umanitati de astazi: statornicia unei traditii care isi afla radacinile nu numai intr-un trecut istoric sau cultural, ci si in cea mai profunda traire omeneasca, in al carei adanc acest trecut este pastrat cu sfintenie, ca o permanenta sursa de inspiratie.
Dar mai mult decat atat, ce se intampla acum in Tibet este simbolic pentru intreaga soarta a umanitatii. Ca si cum totul s-ar desfasura pe o scena imensa, noi suntem martorii confruntarii a doua lumi, confruntare ce poate fi interpretata, din perspectiva spectatorului, fie ca o lupta intre trecut si viitor, intre traditie si progres, credinta si stiinta, superstitii si cunoastere, fie ca o lupta intre libertatea spirituala si puterea materiala, intre intelepciunea inimii si cunoasterea mintii, intre demnitatea individului uman si instinctul de turma al maselor, intre credinta unei sorti mai bune a omului prin dezvoltare spirituala si increderea in prosperitatea materiala.
Stim ca Tibetul nu va mai fi niciodata la fel ca inainte, chiar daca isi va recapata independenta, dar nu asta este cel mai important. Ceea ce conteaza intr-adevar este ca perpetuarea culturii spirituale a Tibetului, care se bazeaza pe o traditie vie si pe o legatura constienta cu originile sale, sa nu se piarda.
Prin toate cartile pe care le-a scris, Lobsang Rampa pledeaza viu si convingator pentru acest lucru.
CUPRINS
Cuvant inainte 5
CAPITOLUL I
Primele zile acasa 7
CAPITOLUL II
Sfarsitul Copilariei 31
CAPITOLUL III
Ultimele zile acasa 46
CAPITOLUL IV
La portile Templului 55
CAPITOLUL V
Viata unui chela 71
CAPITOLUL VI
Viata in lamaserie 85
CAPITOLUL VII
Deschiderea celui de-al Treilea Ochi 95
CAPITOLUL VIII
Potala 102
CAPITOLUL IX
Bariera Trandafirului Salbatic 118
CAPITOLUL X
Credinte tibetane 129
CAPITOLUL XI
Trappa 148
CAPITOLUL XII
Ierburi si zmee 157
CAPITOLUL XIII
Prima vizita acasa 185
CAPITOLUL XIV
Folosind al Treilea Ochi 194
CAPITOLUL XV
Secretul Nordului. Yeti 208
CAPITOLUL XVI
Lama 221
CAPITOLUL XVII
Initierea finala 241
CAPITOLUL XVIII
Tibet, adio! 249
*
Insemnarile lui Lobsang Rampa tin de specia jurnalului care formeaza si instituie personalitatea. Paginile sale sint doldora de consideratii punctuale, amintiri, flash-uri mnezice, "madlene" biografice si secvente colective de coloratura istorica si politica. Dincolo insa de aparenta insemnarii diaristice, Al treilea ochi este un document al unei trairi de un calm paroxistic, infuzat de spectrul unei sensibilitati cu totul straine gesticulatiei occidentale. Cu discretie si naturalete, cu simplitate si indirjire, inteleptul culmilor vesnic inzapezite reface traseul spiritual al formarii personale, dar si al unei istorii colective cu "pedigree" transcendent, izbutind sa amalgameze frinturi ale unui scenariu tragic cu tesatura unui optimism radical incongruent Occidentului. Fara sa-si propuna sa demonstreze ceva, inteleptul tibetan ne convinge si ne edifica, lasind intredeschisa usa spre un orizont al unui spirit incomensurabil de pur.
Valentin Protopopescu
realizator Texte si Pretexte, Radio Romania Cultural