Volum colectiv de studii, această carte abordează subiectul generos al patrimoniului cultural național. Cele patruzeci de articole științifice elaborate de specialiști în domeniu au fost prezentate inițial în cadrul edițiilor XXII și XXIII ale Colocviului Național de Istorie - Secțiunea „Patrimoniul Cultural”, eveniment științific de tradiție, organizat anual de Muzeul Național Cotroceni.
Volumul este structurat în mai multe capitole: Carte și document în patrimoniul cultural; Patrimoniul cultural cu valoare memorială; Artiști și creațiile lor în colecțiile de patrimoniu; Arta decorativă în patrimoniul cultural; Monumente și instituții istorice; Patrimoniul cu valoare etnografică; Muzeul și Muzeologia ieri și aziși Restaurarea patrimoniului cultural, precedate de o Prefață.
Un bun cultural muzeologizat este relevant atât prin valoarea lui intrinsecă, estetică, cât și prin cunoștințele de natură istorică, memorialistică, etnografică și tehnică, pe care le poate oferi. Pornind de la aceste considerații, în cuprinsul studiilor au fost prezentate aspecte importante privind diversele componente ale patrimoniului cultural - artefacte conservate în colecții muzeale, în biblioteci, colecții private, monumente istorice, etnografică, tradiții care pot fi încadrate patrimoniului imaterial. Și nu doar patrimoniul în sine a fost supus analizei, ci și evoluția instituției muzeale, a muzeologiei și muzeografiei până în epoca contemporană.