Scris în secolul al VI-lea î.Hr., volumul Arta războiului îi este atribuit lui Sun Tzu, general de rang înalt și strateg, cunoscut pentru campaniile militare victorioase pe care le-a condus în vremea lui Confucius. Cele 13 capitole ale lucrării discută pe rând fiecare aspect important de care trebuie ținut cont într-o luptă, de la fructificarea punctelor forte și a slăbiciunilor până la analiza câmpului de luptă și încurajarea soldaților, Sun Tzu bazându-și strategia militară pe importanța unei abordări inteligente a conflictului.
Cu toate că este cunoscut drept opera definitorie în materie de acțiuni și tactici militare, acest tratat poate fi aplicat oricărui tip de conflict uman. Deși armele s-au schimbat, iar armatele s-au modernizat, lecțiile lui Sun Tzu, care se bazează pe importanța politicii și a naturii umane în orice întreprindem, influențează în continuare tactica militară și strategiile de afaceri, textul său fiind studiat în facultăți de drept și de administrarea afacerilor din întreaga lume.
„Cei iscusiți în arta războiului subjugă armata dușmanului fără bătălie. Îi capturează orașele fără asalt și îi răstoarnă statul fără operațiuni prelungite.“ Sun Tzu
„Arta războiului, alături de Principele lui Machiavelli, ar trebui să se afle în lista de lecturi obligatorii pentru cei aflați la conducere.“ USA Today
„Cea mai utilă și importantă lectură pentru oricine își dorește să fie leader.“ Toronto Sun Times
SUN TZU a fost general, strateg, filosof și scriitor chinez care a trăit în timpul dinastiei Zhou de răsărit (770–256 î.Hr.), fiind contemporan cu filosoful Confucius. Acesta a avut o carieră militară de succes, în timpul căreia a testat principiile expuse în Arta războiului. Datorită abordării sale universale, textul său a fost pus în practică și în alte domenii precum administrație, planificare și diplomație, importanța numelui său dăinuind încă.