Atlasul este structurat în cinci părţi, corespunzătoare unităţilor tematice din programa şcolară: Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud, Australia şi Oceania/Antarctica şi Elemente de geografia mediului înconjurător.
Fiecare continent beneficiază de o scurtă istorie a explorărilor care au dus la cunoaşterea sa de către europeni, urmată, în succesiunea logică a disciplinei, de elementele care formează cadrul natural (tectonică, relief, climă, hidrografie, vegetaţie şi faună) şi de cele care constituie domeniul geografiei umane (populaţia, aşezările, harta politică, economia). Unităţile dedicate
continentelor se încheie cu hărţi tematice „în relief“ ale celor mai importante state,însoţite de statistica actualizată referitoare la statele respective.
Creativ, atractiv şi beneficiind de un suport grafic şi cartografic modern, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi din punct de vedere grafic, Atlasul şcolar pentru clasa a VII-a reprezintă suportul ideal pentru desfăşurarea orelor atât în maniera clasică, faţă în faţă, în clasă, cât şi prin intermediul platformelor on-line.