,,...Dar daca luam toate aceste evenimente in mod separat?" se intreaba, pe buna dreptate, Julius Zimberlan si multa vreme nimeni n-a intreprins o asemenea cercetare. Cand, in sfarsit, lucrul acesta s-a intamplat si a fost consemnat intr-un text de sine statator, ecoul a fost: ,,Cartea asta nu este decat o facatura", dupa cum a afirmat cel ce a scris comentariul. (Efectul nu este mare pentru ca si asa nu se mai scrie despre carti, ci numai despre autori - despre anumiti autori. Iar pe cei ce scriu despre autori nu-i citesc decat autorii.) ,,Ce altceva decat o facatura este sa legi texte separate intre ele printr-un liant nici el altceva decat o facatura?" a continuat acelasi. Autorul s-a simtit ofensat si s-a consolat spunand ca si asa nimeni nu-l ia in seama pe nesuferitul critic. Auzindu-l, acesta a comentat, la randul lui: ,,Cine m-a pus sa scriu despre un asemenea ratat? Despre un asemenea ghiveci?" ,,Ghiveci? Acesta este un roman hibrid", isi arunca in joc ultimul atu autorul. ,,Roman hibrid?! Cine a mai auzit asa ceva?"
Gheorghe Schwartz, prozator, dramaturg, publicist, profesor universitar emeritus, director de televiziune, diplomat, s-a nascut la 16 septembrie 1945, in Lugoj.
Studii: scoala primara, gimnaziul si liceul la Lugoj. Universitatea ,,Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filozofie (1963-1968). Doctor in filozofie (2000).
A debutat literar in 1969 cu doua proze scurte in Revista Familia din Oradea. De-a lungul timpului, a publicat 50 (cinzeci) de volume si multe mii de studii si articole in presa. Este autorul unor cicluri romanesti, dintre care CEI O SUTA reprezinta una dintre cele mai mari constructii (aprox. 5.000 de pagini) din literatura romana si nu nu mai. La fel de productiv si in proza scurta, de pilda, ciclul VOCALIZELOR contine alte opt volume. Ca universitar, aduce prin PSIHOLOGIA TRANSVERSALA un nou mod de abordare a comportamentului uman.