Duminică, 28 iunie 1914. La Sarajevo, un tânăr bosniac trage un foc de armă și îl ucide pe prințul moștenitor al Austro-Ungariei. Atentatul fusese pus la cale de naționaliștii sârbi. Iar ceea ce a urmat a fost cu mult mai cumplit decât orice și-ar fi putut imagina cineva.
Austro-Ungaria se răzbună și declară război Serbiei, știind că Germania va fi de partea sa. Rusia ia apărarea Serbiei. Apoi Germania declară război Franței și atacă Belgia neutră. Marea Britanie sare în apărarea Belgiei. Celor două tabere beligerante – Puterile Centrale și Antanta – li se alătură Bulgaria, Imperiul Otoman, Italia, Japonia și, într-un final, Statele Unite. A fost o încleștare uriașă, cu zeci de milioane de combatanți și victime. În teatrele de luptă au fost folosite cele mai moderne arme ale vremii: zepeline, avioane, submarine și cuirasate, gaze toxice, chiar și cele dintâi tancuri. Dar dincolo de toate au fost oamenii, cei care au dus greul războiului. Nu doar soldați și marinari, piloți și comandanți, ci și infirmiere, șoferi de ambulanțe, cercetași și muncitoare din fabrici. Cartea de față este povestea lor – a epopeii vaste și teribile a Primului Război Mondial sau, cum i s-a spus la vremea aceea, Marele Război. Mulți s-au rugat să nu mai existe un altul. Dar nu a fost așa – și curând cerurile Europei se vor întuneca din nou...
Dominic Sandbrook este pasionat de istorie de când a citit cărţile pentru copii publicate de Ladybird. Ca istoric, a scris opt cărţi pentru adulţi. De asemenea, a prezentat mai multe documentare TV realizate de BBC, pe subiecte precum călătoriile în timp, invaziile extratereştrilor, filmele cu James Bond şi poveştile cu Harry Potter. Cartea lui preferată este Stăpânul inelelor. Echipa sa de fotbal favorită este Wolverhampton Wanderers. Locuieşte în Oxfordshire împreună cu soţia şi fiul său, Arthur. Arthur a fost cel care a avut ideea seriei „Aventuri în timp”, după o vizită a familiei la Muzeul Imperial al Războiului. Acum este consultant principal al cărţilor în ce priveşte bătăliile.