Aceasta lucrare urmarește o examinare comprehensiva, interdisciplinara și comparativa a instituției business judgment rule (regula judecații de afaceri) reglementata în Legea societaților nr. 31/1990.
Acest transplant juridic, de sorginte americana, reprezinta un barometru al gradului de intervenție a instanțelor de judecata în evaluarea deciziilor de afaceri ale administratorilor, în situațiile în care se pune problema raspunderii acestora fața de societate pentru deciziile de afaceri care s-au dovedit ex post ca fiind prejudiciabile.
În egala masura, regula judecații de afaceri reprezinta un mijloc de protecție a administratorilor, prin intermediul marjei de discreție în luarea deciziilor de afaceri, dezideratul constând în asigurarea echilibrului dintre autoritatea și raspunderea administratorilor.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea analizeaza în detaliu regula judecații de afaceri, abordând aspecte precum originea și fundamentele sale teoretice, consacrarea sa în diferite sisteme de drept, condițiile de aplicare, efectele materiale și procedurale, domeniul de aplicare în funcție de forma societara, organele de conducere, solvabilitatea societații și situații specifice, oferind o ampla perspectiva doctrinara asupra acestei reguli juridice importante.
Puncte forte
Deși regula judecații de afaceri a fost reglementata în dreptul românesc de mai mult de 15 ani, pâna la acest moment nu a existat o lucrare dedicata în mod exclusiv acestei instituții. Astfel, lucrarea își propune sa ofere regulii judecații de afaceri un potențial teoretic și practic prin analiza extinsa a esenței, domeniului de aplicare, efectelor materiale și procedurale ale acesteia, precum și prin oferirea unor interpretari inovative. În același timp, lucrarea vizeaza gradul de înțelegere a acestei instituții în doctrina și jurisprudența naționala curenta și, de asemenea, ofera un punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioara a subiectului.
Publicul ținta
Având în vedere actualitatea problemei raspunderii administratorilor, lucrarea poate fi de folos tuturor celor implicați în acțiunile privind raspunderea – administratorilor, societaților, acționarilor, avocaților și instanțelor învestite sa soluționeze aceste litigii.