Caietul de lucru cuprinde o colecție de lecții sub forma unor fișe de lucru, cu exemple de rezolvare, pentru ca elevului să îi fie clară cerința. Acestea sunt structurate în 11 unități de învățare, dintre care prima este pentru testare inițială, iar ultima pentru recapitulare și testare finală. Fiecare unitate de învățare se încheie cu o evaluare.
Caietul este utilizat de către elevi în activitatea de la clasă, fiind un real suport pentru învățător, prin punerea împreună și mai ales în ordine logică și firească a temelor urmărite de programa școlară, pentru un demers educațional fluent și coerent.
Caietul este realizat astfel încât elevului să îi fie ușor să identifice și să înțeleagă sarcinile de lucru, prin raportare la ilustrații, dat fiind faptul că la acest nivel de învățare elevii nu știu să citească și să scrie, ei dobândind cunoștințele în mod intuitiv, prin recunoașterea unor simboluri și pattern-uri deja aplicate și practicate.
Ilustrația reprezintă elementul de bază pentru învățare, ea comunică cerința exercițiilor, permite înțelegerea și rezolvarea acestora, dar în același timp constituie element ludic, pentru bucuria elevului.