În satul pitoresc Guzmán din Spania, într-o peșteră săpată în coasta unui deal vecin cu casele, o ușă străveche duce la o încăpere înghesuită, de calcar, numită „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti să-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producător spaniol de brânză, cum depăna o poveste ciudată și fascinantă despre o bucată de brânză.
Brânza lui Ambrosio, făcută după o veche rețetă de familie, avea reputația de a se număra printre cele mai bune din lume și se spunea că ar avea calități mistice. În seara aceea, când cei doi au ieșit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat.
N-a trecut mult și a plonjat cu totul în viața satului: s-a mutat în Guzmán, cu soția și copiii mici, ca să caute adevărul despre brânza aceea. Ce descoperă în cele din urmă nu are nimic de-a face cu fabula idilică despre slow-food pe care și-o închipuia la început. Dimpotrivă, e absorbit în inima vârtejului unui mister complicat, al unei rivalități de sânge care presupune acuzații de trădare și furt, amenințări cu moartea și un plan criminal.
Camera de povestit ține în egală măsură de suspans și de memorialistică, de jurnalele de călătorie și de scrierea istorică. Este o operă uimitoare de non-ficțiune literară, scrisă de unul din cei mai talentați povestitori americani.
Camera de povestit este un monument superb, plin de pasiune, în cinstea artei și misterului povestirii; e intensă, amuzantă, umană, devastatoare și frumoasă. Citind-o, mi-a venit să aplaud, mi-a venit să plâng, mi-a venit să mă mut în Spania. Michael Paterniti este un geniu. Elizabeth Gilbert, autoarea cărții Mănâncă, roagă-te, iubește
De neuitat […] lectură obligatorie pentru toți cei care consideră că Spania e magică, iar brânza e un dar care exprimă iubirea supremă, pentru cei cărora le plac poveștile despre trădare, disperare, răzbunare și ispășire. The Wall Street Journal
Paterniti te scufundă într-un mediu primitor, al platourilor înalte, rumenite de soare, al sătenilor puși pe ceartă și al stilului de viață fermecător de altă dată. […] Un pretext minunat pentru o carte […] Ambrosio e un povestitor formidabil, un om al spectacolului înnăscut […] ale cărui accese de emoție și locvacitate au un aer trăsnit irezistibil. […] Mă bucur că Paterniti a îndrăznit să ducă până la limită proza de pe etichetele cu descrierile brânzeturilor. The New York Times Book Review
Bestseller New York Times.
Declarată una dintre cele mai bune cărți ale anului de: National Public Radio, Entertainment Weekly și Kirkus Reviews.
Camera de povestit
O istorie despre iubire, tradare, razbunare si cea mai formidabila bucata de branza din lume
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicării:
2015
Editura:
Tip copertă:
Paperback
Nr Pag:
424
Colectie:
Traducatori:
ISBN:
9786067221565
Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm