După o perioadă de aproape 30 de ani în care distrugerile erau imaginea generală în ceea ce privește casele istorice – fie prin neglijență, fie prin incultură – există totuși, sporadic, preocuparea pentru redescoperirea lor și punerea în valoare.
Această posibilitate a apărut odată cu respectarea proprietății private. Atunci oamenii, cu mai multe sau mai puține mijloace, au reușit să repare câteva case și, reparându-le, au descoperit din aproape în aproape, cu ajutorul unor specialiști, comorile din spatele imaginii mai curând distruse a caselor.
Acest fenomen de redescoperire, care nu se poate face decât după ce societatea se așază puțin, trebuie menționat.
Cartea este rezultat al experienței vaste a autorilor, specialiști implicați în procesul de cercetare, conservare și restaurare a caselor istorice, monumente din București, și nu numai. Este un parcurs firesc prin care se pun laolaltă informații prețioase pentru proprietarii caselor restaurate și pentru cei care vor dori de acum înainte să se aplece asupra caselor istorice.
Cartea este structurată pe două părți: prima cu rol introductiv în domeniul tehnicii de execuție și a conservării caselor istorice – arhitectură, decorații și picturi murale –, iar cea de-a doua parte cu exemple concrete de restaurare: Arthur Verona 19, Dionisie Lupu 33, Romulus 77, Muzelor 24.
Fiecare casă este documentată din punct de vedere istoric pe surse din arhivă; fiecare casă își spune povestea trecerii prin timp și prin amplul proces, recent finalizat, de recuperare și punere în valoare.