Volumul este o monografie, prima a unui monument din Brașov, ce reconstituie în peste 300 de pagini istoria de peste patru sute de ani a Cetățuii de pe Dealul Straja, din perioada medievală și până la ziua de „ieri”. Este rezultatul a mii de ore petrecute în biblioteci și arhive, printre documente în limbile română, maghiară și germană, multe reproduse în carte, alături de hărți și fotografii nepublicate până acum.
Șeful Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale, Florin Bogdan Popovici, despre temeritatea demersului autorului Nicolae Pepene:
”Este o aventură intelectuală pe care a desfășurat-o colegul Nicolae Pepene, dar este o acțiune temerară prin modul de abordare. În general, istoricii care s-au ocupat de istoria Brașovului au preferat niște studii punctuale, niște studii restrânse, de multe ori centrate etnic, și s-a oferit să realizeze sinteza. Ori este un moment în care trebuie să tragi o linie, chiar dacă ești conștient că poate documentația nu este completă, că poate se mai pot găsi altă sursă de informație, dar e momentul în care trebuie să tragi linie, să faci o sinteză, astfel încât să faci cunoscut ce știe profesia istorică despre un anumit moment, în cazul de față Cetățeia Brașovului”.
Despre Nicolae Pepene, autorul cărții, cităm din prefața prof. Adrian Andrei Rusu: ,,Deși contemporaneist, a acceptat provocarea subiectului. Și a făcut-o exact cum a procedat în majoritatea țelurilor pe care și le-a propus în carieră. A citit cam tot ceea ce se putea aduna la subiect, reținând atât cât să se lase montat coerent și mereu explicat. Scrisul este al unui istoric, nu al unui literat; adică este clar și convingător. Citadela primește la urmă o monografie de neocolit.”