Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      ×

      Dragi clienți, depozitul nostru se mută în casă nouă. Vă cerem scuze pentru posibilele întârzieri în preluarea și livrarea comenzilor și vă mulțumim pentru înțelegere.

      Chestiunea Marii Negre

      Chestiunea Marii Negre

      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2022
      Editura:
      Tip copertă:
      Hardcover
      Nr Pag:
      960
      ISBN:
      9786063394317
      Dimensiuni: l: 14cm | H: 20cm
      Descriere

      Cursul de elevată ținută intelectuală aferent „Chestiunii Mării Negre“, susținut la Universitatea din București, pe parcursul a doi ani universitari (1941–1943), de unul din cei mai proeminenți istorici români – Gheorghe I. Brătianu –, dezbate teme de larg interes pentru istoria estului Europei și vestului Asiei de-a lungul unui vast diapazon cronologic, extins din preistorie până în contemporaneitatea imediată, și prospectează cu pertinență procese plurifațetate de natură demografică, economică, politică și confesională dintr-un areal de intersecție și convergență a unor civilizații de obârșie diversă.

      Acumulând un cuantum variat de informații, preluat din surse de prim rang, și dispunând de o remarcabilă acuitate interpretativă și un larg orizont istoriografic, profesorul a oferit o doctă și penetrantă prezentare asupra tuturor evenimentelor și fenomenelor importante derulate succesiv în spațiul pontic, înfățișate limpede și atractiv, cu alese mlădieri stilistice, fără a diminua tensiunea analizei și deplina obiectivitate științifică. S-a străduit persuasiv să regăsească realitățile prezente în trecut, receptat în dezvoltare procesuală, cu un întreg cortegiu de pluralități.

      Intențiile inițiale de a-și remania structural textul pentru a fi remis tiparului nu s-au materializat decât parțial, prin redactarea unui volum apărut postum în franceză la München în 1959 (La mer Noire. Des origines à la conquête ottomane), din cauza precarităților survenite odată cu instalarea regimului comunist în țară și a încarcerării în închisoarea de la Sighet, unde a și decedat prematur în condiții vitrege.

      Forma stenografiată a cursului, nesupravegheată de profesor, în prezent o adevărată raritate bibliografică, cuprinde numeroase inadvertențe, astfel că a necesitat remedieri substanțiale din partea editorilor, care au considerat util să o însoțească de un aparat critic menit să configureze congruențe între opiniile istoriografice mai vechi și cele moderne. Victor Spinei

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.