Lucrarea Citarea si comunicarea actelor de procedura civila se adreseaza in primul rand practicienilor, care vor putea urmari noile solutii legislative in domeniul citarii si comunicarii actelor de procedura, precum si unele interpretari posibile ale acestora, prin raportare si la jurisprudenta anterioara.
Pornind de la regulile dreptului comun in materie, sunt prezentate si cateva situatii speciale de comunicare a actelor de procedura, prevazute in alte reglementari, care trebuie coroborate cu cele din Noul Cod de procedura civila.
Cartea vine si in intampinarea studentilor specializarii Drept si masteranzilor, care au posibilitatea de a cunoaste si intelege notiunile esentiale ale procedurii de citare si comunicare a actelor de procedura, inclusiv prin utilizarea formularelor specifice folosite in practica instantelor judecatoresti.
Despre colectie
Noul Cod de procedura civila ofera o abordare evoluata si perfectionata in raport cu reglementarea anterioara, o serie de institutii procesuale clasice fiind regandite si numeroase solutii doctrinare ori jurisprudentiale regasindu-se in cuprinsul acestuia. Astfel, procesul civil, in ambele sale faze, judecata si executarea silita, cunoaste o legiferare contemporana atat cu necesitatile vietii sociale, cat si cu spatiul european in care tara noastra este integrata.
Este evident insa ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila nu poate sa nu fie marcata de reticenta la schimbare, pe de o parte, ori de sentimente de sovaiala, de ezitare asupra propriilor insusiri intelectuale, pe de alta parte, si aceasta indiferent ca vorbim despre o profesie juridica sau alta.
In acest context, doctrina juridica de specialitate are nevoie de o reevaluare in acord cu recenta reglementare procesual civila, orice demers juridic publicistic fiind binevenit. Cu toate acestea, avand in vedere schimbarile legislative majore intervenite in ultimii ani, ce au obligat practicienii dreptului la reorientari jurisprudentiale uneori substantiale, timpul a capatat in prezent valente noi, astfel incat fiecare dintre noi, in incercarea de adaptare la un sistem framantat si incordat, in continua miscare legislativa, cauta sa gaseasca o armonie si o stabilitate pe taramul cunoasterii. Astfel de cautari isi pot gasi raspunsuri in carti juridice usor de intrebuintat, utile, comode, economicoase si practice, orientate cu abilitate in viata juridica, cu preponderenta procesual civila.