Volumul descrie traiectoria si ramificatiile istorico-culturale ale civilizatiei ruse, in perioada veche si moderna. Antoaneta Olteanu ofera o imagine generala asupra dominantelor culturii ruse, identificand elemente specifice si inrudite, "data fiind prezenta si dezvoltarea in acelasi mare areal etno-geografic ale unor stravechi familii de popoare indo-europene".
In aceasta lucrare, Antoaneta Olteanu prezinta o incursiune in perioada veche si moderna a civilizatiei ruse. Pornind de ideea ca amalgamul de elemente vechi slave, orientale si occidentale - care se contopesc intr-un mod original cu fondul autohton - ofera o particularitate "aparte" civilizatiei si culturii ruse, doamna Olteanu ofera publicului interesat detalii inedite, asupra elementelor dominante ale culturii ruse. Evolutia istorica, cultura, arhitectura, pictura sau arta decorativa sunt principalele teme de cercetare, in acest volum.
Cultura rusa veche a cunoscut un numar mare de pictori talentati de fresce si icoane, dintre acestia insa trebuie sa-i evidentiem pe cei care au realizat o adevarata revolutie in domeniu: Teofan Grecul si Andrei Rubliov. Pana la sosirea in Rusia, Teofan Grecul a pictat o serie de biserici in Constantinopol, Chalchidon si Kaffa (Feodosia). Pentru Teofan Grecul Rusia a devenit a doua patrie, aici el locuind peste treizeci de ani. In creatia sa el a imbinat cele mai reusite traditii ale artei bizantine cu rezultatele scolii rusesti de pictura si a avut o mare influenta asupra maestrilor contemporani lui, cu care a lucrat la Novgorod si la Moscova. -- Autoarea