Compasiunea infinită, un nou volum care poartă semnătura lui Dalai Lama, descrie calea pe care s-o urmăm spre deschiderea inimii către ceilalți și generarea compasiunii, bucuriei și tăriei necesare pentru ca viața noastră să capete sens, aducându-le în același timp beneficii tuturor ființelor.
Dacă privim cu atenție ceea ce ne înconjoară, devine evident că asupra noastră s-a revărsat o mare bunăvoință, pe care dorim, în mod natural, să o răsplătim. Putem începe prin cultivarea unei atitudini pozitive față de ceilalți, prin contemplarea iubirii nemăsurate, compasiunii, bucuriei empatice și intenției altruiste de a ajuta la eliberarea de suferință a lumii din jur. Vom învăța din paginile acestei cărți să contestăm logica iluzorie a atitudinii egocentrice, care duce la nefericire, și să o înlocuim cu o perspectivă realistă, care ne ajută să rămânem echilibrați, indiferent dacă avem parte de fericire sau de suferință.
Urmarea? Vom influența toate circumstanțele astfel încât să devină favorabile căii spre trezire.
DESPRE AUTOR
Dalai Lama
Tenzin Gyatso, al 14‑lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. S‑a născut pe 6 iulie 1935 în Taktser, un sătuc din nord‑estul Tibetului. La vârsta de doi ani, a fost recunoscut drept reîncarnarea predecesorului său, al 13‑lea Dalai Lama, fiind, prin urmare, încarnarea lui Avalokiteshvara, Buddha al Compasiunii. La vârsta de patru ani şi jumătate a fost adus la Lhasa şi instalat pe tron în calitate de şef suprem al Tibetului. Şi‑a început educaţia monahală la vârsta de șase ani şi a obţinut doctoratul în filozofie budistă la vârsta de 23 de ani. Î
n 1950, la un an după invadarea Tibetului de către China, a fost chemat să‑şi asume puterea politică. Patru ani mai târziu, a mers la Beijing pentru negocieri de pace cu liderii chinezi. În cele din urmă, în 1959, după invazia trupelor chineze în Lhasa, a fost forţat să plece în exil. De atunci, trăieşte în Dharamsala, în nordul Indiei, acolo unde se află sediul puterii administrative tibetane.
De‑a lungul timpului, Sanctitatea Sa Dalai Lama a întreprins călătorii în peste 60 de ţări şi a purtat dialoguri la cel mai înalt nivel cu lideri ai lumii politice, lideri religioşi, dar şi cu personalităţi ale lumii culturale şi ştiinţifice, pledând de fiecare dată pentru iubire, nonviolenţă, compasiune şi ecumenism. În semn de recunoaştere a neobositei sale strădanii, în 1989 i‑a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace. În martie 2011, Sanctitatea Sa a anunţat că se retrage din funcţia politică în favoarea unui reprezentant ales democratic, rămânând însă liderul spiritual al tibetanilor.
Thubten Chodron este călugăriță budistă din 1977. A crescut în Los Angeles și a absolvit Facultatea de Istorie la University of California. Ca absolventă, a desfășurat cercetări în domeniul educației la University of Southern California. După mulți ani în care a studiat și a predat budismul în Asia, Europa și Statele Unite, a devenit fondatoarea și stareța Mănăstirii Sravasti din Washington.
Oratoare îndrăgită pentru explicațiile ei practice asupra modului în care învățăturile budiste pot fi aplicate în viața de zi cu zi, este autoarea mai multor cărți despre budism, printre care și volumul Buddhism for Beginners.