Instituția contenciosului administrativ cuprinde ansamblul de reguli ale exercitării de către persoanele vătămate a unei acțiuni directe, în fața instanțelor judecătorești competente, împotriva unui act administrativ apreciat a fi ilegal sau, după caz, împotriva refuzului unei autorități publice de a soluționa o cerere în termenul prevăzut de lege. În acest fel, instituția contenciosului administrativ apare ca fiind o garanție a drepturilor și libertăților cetățenilor împotriva eventualelor abuzuri ale autorităților publice. În esență, pe calea contenciosului administrativ se asigură un control al administrației prin intermediul instanțelor judecătorești, expresie a principiului separației și echilibrului în statul de drept.
Lucrarea analizează instituția contenciosului administrativ în mod structurat, punând la dispoziție un material doctrinar amplu, privit din dublă perspectivă: teoretică și practică – prin aducerea în prim-plan a jurisprudenței relevante atât a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și a instanței constituționale. Deoarece, astfel cum a reținut și Curtea Constituțională, „separația puterilor în stat nu înseamnă lipsa unui mecanism de control între puterile statului, ci, dimpotrivă, presupune existența unui control reciproc, precum și realizarea unui echilibru de forțe între acestea. Actele puterii executive sunt cenzurate pe calea contenciosului administrativ”.
Din cuprins
- Contenciosul administrativ – instrument al garantării drepturilor și intereselor persoanelor
- Contenciosul administrativ în reglementarea Legii nr. 554/2004
- Jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție privind contenciosul administrativ
- recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
- Jurisprudenţa Curţii Constituționale în materia contenciosului administrativ
Puncte forte
- analiză riguroasă a domeniului contenciosului administrativ
- interpretări și clarificări ale dezbaterilor din jurisprudență
- material jurisprudențial consistent și relevant
- ample referințe bibliografice
- index detaliat
Despre autori
Marian Enache este doctor în drept și președinte al Curții Constituționale a României.
Corina Alina Corbu este președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Andreea Stănciulescu (Alexe) este doctor în drept și asistent universitar în cadrul Facultății de Drept a Academiei de Studii Economice din București.
Simina Popescu-Marin este magistrat-asistent la Curtea Constituțională și asistent universitar drd. în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu din București.