SZÉKELY ERVIN s-a născut în 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai“, din Cluj. A ocupat posturi de consilier juridic şi a lucrat ca ziarist. În perioada 1992–2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în următorii patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În prezent este ziarist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Este căsătorit, are un fiu şi o nepoată. În afară de Cum am devenit român a publicat cinci cărţi în limba maghiară: două volume de publicistică şi trei romane. Aceasta este a doua carte apărută şi în limba română, după Jilţ şi caldarâm (Curtea Veche Publishing, 2016).
La început, totul este simplu. Suntem noi, și sunt ei. Schema este clară: noi suntem cei buni, ei sunt cei răi. Noi avem dreptate, ei nu. Raţiunea nu are nicio legătură cu asta. Apoi, lucrurile încep să se complice.
SZÉKELY ERVIN
Székely Ervin s-a născut în comunitatea maghiară din orașul Salonta, în judeţul Bihor. Studiile sale de drept la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj, mandatul de deputat în Parlamentul Româ-niei, funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii și activitatea de ziarist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune i-au permis să descopere tot mai mult România și să descrie în cărţile sale cele mai interesante aspecte ale experienţelor sale.
Eroul lui Székely Ervin a fost nevoit să înveţe, din primii săi ani de viaţă și până în prezent — în familie, în școală, în magazine, la meciurile de fotbal, în tot ceea ce a auzit, a citit și a scris — că anumite gânduri și discuţii trebuie ținute secrete, deoarece toate lucrurile, acţiunile, judecăţile de valoare au o dublă dimensiune: într-un fel sunt văzute de români, și în cu totul alt fel de maghiari.
Experienţele descrise în Cum am devenit român, născute din convieţuirea româno-maghiară, devin extrem de interesante și foarte amuzante, atunci când lucrurile nu sunt așa cum se aștepta să fie, când realităţile românești cu care intră în contact îl suprind în mod plăcut și îl fac să piardă certitudinile pe care comunitatea sa a încercat să i le transmită.