„Aceasta este o carte care conține foarte puține numere. În schimb, e despre întâlniri cu oameni care mi-au deschis ochii.”
Datele l-au ajutat să explice cum funcționează lumea. Dar curiozitatea și dedicarea sunt cele care l-au făcut pe regretatul Hans Rosling unul dintre cei mai populari și mai influenți cercetători ai tuturor timpurilor.
Factfulness, scrisă împreună cu Ola Rosling și Anna Rosling Rönnlund, a demonstrat importanța unei înțelegeri a lumii bazate pe date. În Cum am învățat să înțeleg lumea, pe care a scris-o în același timp cu Factfulness, Hans Rosling ne împărtășește traseul unei vieți pline de lecții care ne pot ajuta să navigăm prin cele mai importante probleme ale timpului nostru.
Cartea de memorii a lui Rosling ne poartă de la copilăria petrecută într-o familie din clasa muncitoare din Suedia de după război, prin anii în care a fost doctor într-o clinică de urgență din Mozambic până la munca din Liberia în avanpostul de luptă cu epidemia de Ebola din 2014. Ne împărtășește experiența de a încerca să deslușească mistere medicale în timp real, în vreme ce el și alții se străduiau să înțeleagă începutul epidemiilor de boli ciudate și mortale, fără timp de pierdut și cu cele mai restrânse resurse. Și scrie despre provocările echilibrării vieții de familie cu cea de medic și despre propriile idei eronate și greșeli.
În colaborare cu jurnalista suedeză Fanny Härgestam, Hans Rosling a scris această carte de memorii cu aceeași bucurie de a povesti care făcea ca toată lumea să îl asculte când vorbea. Nimic nu poate fi mai valoros azi decât vocea și spiritul acestui om remarcabil, a cărui poveste de viață ne aduce aminte de importanța științei și de nevoia de a privi lumea cu generozitate, o minte curioasă și ochii larg deschiși.
Plină de căldura și spiritul caracteristice lui, cartea de memorii a regretatului nostru prieten Hans Rosling este o lectură inspirațională despre o viață care a avut impact asupra multora. Munca lui Hans s-a concentrat pe date și cercetare, dar, așa cum clarifică această carte, oamenii au fost în miezul poveștii. Mai mult decât oricând, lumea noastră are nevoie de lecțiile pe care ni le împărtășește Hans în aceste pagini: să te ghidezi după dovezi și să trăiești cu gândul optimist că putem evolua. Cartea aceasta ne oferă o doză de speranță în vremuri dificile. — Bill și Melinda Gates
Hans insista mereu că nu era altruist când sublinia nevoia de egalitate pentru a evita conflictele și războiul, ci egoist. Voia o lume fără război pentru el însuși, pentru familia sa și toți ceilalți... Se intitula „posibilist” și mereu se străduia să-și convingă audiența că putem face lumea un loc în care toți să aibă o șansă corectă de a trăi o viață în condiții rezonabile. — Agneta Rosling, din prefața acestei cărți