DE CE COLECȚIONEZ TRECUTUL?
Bănuiesc că resimt o nevoie profundă de identitate, de justificare a propriei existențe mergând pe firul istoriei mele.
Colecțiile mele istorice au în comun hârtia... cărți, hărți, documente, gravuri, fotografii, toate stocând cuvinte și imagini care spun împreună o parte din povestea noastră, a românilor și a României, de-a lungul a cinci secole (XV-XX), așa cum am reușit eu, cu resursele mele, cu timpul vieții mele, să le adun în mai bine de 20 de ani.
Sunt partizanul unei identități bine conturate a fiecărei nații și persoane pentru că sunt în aceeași măsură un partizan al diversității.
Identitatea cultural-istorică este esențială în construcția unei identități naționale care să poată contribui la diversitatea globală, iar din această perspectivă istoria și cultura trebuie să fie tratate ca fiind de importanță strategică pentru orice națiune.
Orice amenințare la adresa existenței unei identități, fie ea a unei persoane sau a unei națiuni, este o amenințare inacceptabilă la adresa diversității.
Începuturile devenirii identitare a românilor par a fi marcate de două șocuri nefaste, distrugerea Daciei urmată de părăsirea provinciei de către Imperiul Roman, populația astfel rezultată și apoi abandonată în sec. III străbătând istoria cu discreție, dar cu reziliență, dovada incontestabilă a supraviețuirii ei fiind singurătatea și singularitatea limbii române, o limbă neolatină, izolată în această parte a Europei.
Multe dintre detaliile acestui scenariu trebuie încă cercetate multidisciplinar astfel încât geneza etno- lingvistică a poporului român să iasă din zona de „mister” sau „miracol” și astfel să ne apropiem tot mai mult de adevărul istoric, care,
oricare ar fi el, nu poate „învinge” realitatea României contemporane.
Emilian RADU
Acest catalog include exponatele din expozitia gazduita de Arcub-Bucuresti de la finalul anului 2022, cu titlul “ De la Tepes la Brancusi - 5 secole de istorie si cultura in spatiul romanesc.