O CERCETARE ASUPRA INTERACȚIUNII NOASTRE CU STRĂINII, ÎN BUNA TRADIȚIE A LUI SUSAN CAIN ȘI YUVAL NOAH HARARI
Curba demografică a planetei noastre urcă vertiginos, atingând pragul de 8 miliarde de locuitori, dar capacitățile noastre de socializare, de comunicare și de relaționare cu ceilalți și cu necunoscuții scad tot mai dramatic.
Experimentatul jurnalist american Joe Keohane ne poartă printr-o extraordinară călătorie în propriile lumi interioare și creează un tablou complex al interacțiunilor noastre cu străinii. În abordarea autorului se împletesc deopotrivă sociologia, psihologia, antropologia, istoria, filosofia, istoria religiilor și științele politice, pentru a ne face să înțelegem mai clar că, de fapt, cei mai mari străini suntem chiar noi, atunci când refuzăm beneficiile contactului cu cei pe care îi percepem ca fiind „necunoscuți“, când le blocăm intrarea în viața noastră.
De-a lungul istoriei, interacțiunea cu străinii ne-a ajutat să supraviețuim ca specie, ne-a modelat obiceiurile culturale și materiale, ne-a făcut să călătorim în siguranță, ne-a oferit beneficiile empatiei și ale căldurii umane chiar și când ne-am așteptat mai puțin. Așadar, de ce sunt atât de huliți necunoscuții în marea noastră civilizație globalizată? De ce ne temem așa de tare de ei? Și de ce tehnologia ne îndepărtează și mai agresiv de contactele umane firești, care implică uneori o minimă interacțiune cu străinii?
La toate aceste întrebări, Joe Keohane ne oferă răspunsurile sale, precum și o interpretare personală a marilor noastre tipare culturale, într-o carte minunat documentată, scrisă accesibil, cu deschidere și mult umor.
„Joe Keohane mi-a schimbat viața... De vorbă cu străinii este un instrument important pentru salvarea lumii noastre tribale și obsedate de smartphone. Dacă mă zăriți pe stradă, salutați-mă ca să putem vorbi despre aceste lucruri.” – A. J. Jacobs, autorul cărții Thanks a Thousand: A Gratitude Journey