Este pentru prima oară când în cultura română apare un DICȚIONAR UTOPIC dedicat artei neconvenționale a viitorului.
A viitorului, așa cum și-l imaginează autorul acestei cărți nepereche, ca pe o Cetate a inocenței.
Cum va fi lumea de mâine? Așa cum va fi arta ei.
Este a 123-a carte a lui Grid Modorcea și a 25-a sa carte dedicată artei din Cetatea viitorului, pe care a numită-o Civitas Innocentiae. Este o lucrare cu totul specială, care completează volumul Homo Novus, romanul viitorului, care prezintă pe larg cum arată această Cetate a Inocenței.
Este un dicționar practic pentru cei care stau cu fața spre viitor, care visează o lume mai bună, care construiesc încă de pe acum Civitas Innocentiae, o cetate a omului liber, neînregimentat, purificat. O cetate ideală în care individualitatea se realizează prin armonie cu comunitatea. O lume a egalității depline, posibil de realizat, pe baza valorilor omenirii și a celor mai bune fapte pe care ele le-au creat. Mărturie stau mănăstirile României, adevărate oaze reale, vii, care fac legătura dintre trecut și viitor.
Sunt incluși în acest dicționar termini care privesc lumea de mâine, Lumea II, în care am vrea să trăim, în care nevoile materiale au fost depășite și existența are o singură dependență majoră: arta, felul artistic cum își trăiesc oamenii viața. Prin definiție, arta este o lume a visului, a viziunilor utopice. Explicațiile de dicționar fac legătura între ceea ce este și ceea ce va fi, între fenomenele majore așa cum sunt ele înțelese azi și cum sunt prevăzute a se derula în viitorul apropiat sau îndepărtat. Față de realitatea adesea neplăcută și urâtă în care trăim, realitatea pe care o prezintă termenii Dicționatului pare înfrumusețată, chiar calofilă. E un viitor utopic, așa cum era Hiperboreea pentru grecii din antichitate.
Volumul mai cuprinde și trei Anexe dedicate tendințelor actuale care pregătesc arta neconvențională a viitorului. Sunt analizate cele mai semnificative expoziții de artă americane, care configurează o realitate utopică în care toți oamenii vor face artă sau sunt legați de plăcerile estetice. Există déjà un târg de artă dedicat acestei relități, numit Outsider Art Fair. În contextul când pacea va triumfa și omenirea nu va mai depinde de nici un fel de zei, de politică, religie și bani, când traiul oamenilor va fi asigurat, Viitorul va fi o operă de artă colectivă, bazată pe puternice valori individuale, ca un diamant cu mii de fațete.
(redacția Editurii Scriitorilor)