Veronica Micle a fost una dintre primele poete ale romanilor, publicand in prestigioasa revista „Convorbiri literare“ a Societatii „Junimea“. Poeziile ei au incantat publicul prin simplitate, sinceritatea emotiei si sensibilitatea faptului trait, o poezie intoarsa spre interior, spre ceea ce simtea.
Versurile Veronicai Micle si ale lui Eminescu, completate de confesiunile acesteia din „Albumul“ alcatuit de poeta si descoperit in 1889, la Manastirea Varatec, un „jurnal intim“, cum este apreciat de Augustin Z. N. Pop, pun in lumina personalitatea, psihologia autoarei si amanunte din viata acesteia. Biografia realizata de Octav Minar in 1905 vine sa intregeasca imaginea poetei, sa „talmaceasca“ viata Veronicai Micle si ingemanarea celor doua destine, al sau si al lui Mihai Eminescu, in plan artistic si uman. In aceasta editie, biografia autoarei este imbogatita de imagini si nuantata de unele adnotari, cuprinzand rodul cercetarilor de istorie literara realizate in deceniile care au urmat.
Cei doi poeti se intalnesc intr-un dialog al iubirii, intr-o ingemanare care s-a prelungit in eternitate, dovada ca dincolo de admiratia si atractia reciproca, existau afinitati afective, de cultura, de viata, care i-au legat pentru totdeauna intr-una dintre cele mai frumoase povesti de iubire, chiar daca aceasta nu s-a implinit in plan uman printr-o casatorie.