Autorul realizează o sintetizare a principalelor probleme pe care le ridică studiul celor două mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizică și persoana juridică. Nu doar analiza dreptului pozitiv stă la baza lucrării, ci sunt valorificate și cele mai noi rezultate ale confruntărilor doctrinare în ceea ce privește modul de abordare a omului ca subiect și obiect al dreptului. Acest fapt, ca și bogata bibliografie română și străină citată, împreună cu o prezentare a legislației conexe și a jurisprudenței fac din această lucrare un reper important pentru toți cei preocupați de studiul subiectelor dreptului civil sau de rezolvarea unor aspecte practice
Ediția 6 se impune ca urmare a modificării Codului civil în ceea ce privește dispozițiile referitoare la punerea sub interdicție a persoanei fizice. Precum edițiile anterioare, și cea de față continuă în aceeași manieră aprofundată care să permită o mai bună înțelegere a materiei persoanelor, analizând în special noile reglementări efectuate de legiuitor ca urmare a declarării neconstituționalității art. 164 C.civ.
Din cuprins
- Noțiunea, reglementarea și clasificarea persoanelor fizice
- Capacitatea civilă a persoanei fizice
- Identificarea persoanei fizice
- Noțiunea, clasificarea, elementele constitutive și identificarea persoanelor juridice
- Reorganizarea persoanei juridice
Puncte forte
- sunt sintetizate principale probleme pe care le ridică studiul celor două mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizică și persoana juridică
- sunt valorificate cele mai noi rezultate ale confruntărilor doctrinare în domeniu
- cuprinde prezentarea legislației conexe și a jurisprudenței relevante
- ample referințe bibliografice
Despre autori
Eugen CHELARU a fost profesor universitar doctor, Decan al Facultății de Ştiințe Juridice și Administrative, Universitatea din Pitești, avocat.
Marius CHELARU este membru al Baroului din București din 2012, în prezent avocat în cadrul Societății Civile de Avocați Stoica & asociații.