Pentru orice popor si forma de organizare statala sociala moderna, Constitutia a fost si este un ideal, date fiind semnificatiile si rolul Legii fundamentale, mai ales pentru existenta sociala a fiecaruia. Justitia constitutionala este componenta esentiala a statului de drept si principalul garant al suprematiei Constitutiei, iar controlul de constitutionalitate al legilor este cea mai importanta forma a justitiei constitutionale, reprezentand o baza a democratiei.
In lucrare sunt analizate trasaturile, componentele, competentele justitiei constitutionale si in mod special controlul de constitutionalitate al legilor, din perspectiva istorica si contemporana, cu raportare la principiul suprematiei Legii fundamentale. Aspectele de noutate constau in analiza complementara a problematicii suprematiei Constitutiei si a justitiei constitutionale, precum si in jurisprudenta constitutionala care evidentiaza aspectele doctrinare.
Lucrarea se adreseaza studentilor, masteranzilor si doctoranzilor de la facultatile de drept, specialistilor si oricarui cititor interesat sa cunoasca aspecte esentiale ale constitutionalismului romanesc contemporan.
Din cuprins
- Principiul suprematiei Constitutiei
- Justitia constitutionala
- Aspecte din jurisprudenta Curtii Constitutionale privind statul si institutiile sale
- Doctrina si jurisprudenta constitutionala privind principiile aplicabile drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale
- Aspecte din jurisprudenta Curtii Constitutionale privind protectia unor drepturi si libertati fundamentale
- Indatoririle fundamentale
- Restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati in timpul crizei sanitare