Prezenta lucrare abordează într-o manieră structurată și detaliată infracțiunile din tematica disciplinei Drept penal. Partea specială II, studiată în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Lucrarea corespunde și tematicii la disciplina Drept penal. Partea specială stabilită de Institutul Național al Magistraturii sau de Uniunea Națională a Barourilor din România pentru examenele organizate pentru admiterea ori promovarea în magistratură sau de intrare în profesie.
Lucrarea analizează conceptele pe care se sprijină textele de incriminare din tematica analizată. Această abordare ajută atât studentul, în demersul său de a înțelege specificitatea acestor texte de incriminare, cât și practicianul, care este pus să aplice textul de incriminare unei situații juridice anume (parcă mereu ipotezele întâlnite în practica judiciară duc discuția dincolo de „exemplele de școală”). Practicienii caută de fiecare dată soluțiile la propriile spețe în literatura de specialitate. Din acest motiv, chiar dacă poate nu am reușit întotdeauna să oferim răspunsul exact la speța pentru care practicianul caută răspuns, totuși, am încercat ca prin această carte să oferim eventuale argumente științifice convingătoare spre o soluție justă în cazul acelor spețe care nu se încadrează într-un „exemplu de școală”.
Tot pentru utilitate practică, în lucrare sunt realizate numeroase corelații între toate textele de incriminare și modul în care acestea sunt asimilate în practica judiciară actuală.