Al doilea volum al cursului colegilor Ioan Lazăr și Bogdan Florea de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia este dedicat atât dreptului fiscal material, cât și procedurii fiscale și contenciosului fiscal.
Tinerii avocați care doresc să se dedice dreptului fiscal, ramură a dreptului de permanentă actualitate și în care specialiștii sunt la mare căutare, găsesc în această lucrare o sinteză inițiatică necesară și extrem de binevenită.
Recomandat de specialiști
Se remarcă, în primul rând, amploarea lucrării, cea care ne dă imaginea anvergurii analizei întreprinse de autor asupra domeniului fiscalității, abordarea vizând toate laturile acestuia: teoria, normele juridice de drept fiscal material și procedural, ambele din perspectivă națională și internațională, fără a fi neglijate aspectele practice, incluzând aici și aspectul jurisprudențial. Din acest punct de vedere, marele merit al lucrării este că nimic din ceea ce este tratat și așternut pe hârtie nu este redundant sau de trecut ușor cu vederea.
Remarcăm deopotrivă și calitatea analizei, un exemplu edificator în acest sens fiind analiza raportului juridic fiscal, atât din perspectivă istorico-filozofică, dar și conceptuală și structurală, raportat desigur la natura dihotomică a acestei instituții juridice sau analiza exhaustivă a principiilor fiscalității, cu trimiteri la jurisprudența națională și europeană reprezentată în special de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și din perspectiva doctrinei de specialitate, fără a fi omisă fundamentarea acestor principii de către Adam Smith.