De ce migrația nu urmărește legea cererii și a ofertei?
De ce liberalizarea comerțului are adesea ca efect creșterea șomajului și scăderea salariilor?
Poate cineva să explice de ce și când are loc creșterea economică?
În această carte revoluționară, economiștii premiați Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale și politice ale zilei. De la imigrație la inegalitate, de la creșterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiți de ideologie.
Originală, provocatoare și imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme –, construiește un caz convingător în favoarea intervenționismului inteligent și a unei societăți clădite pe compasiune și respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem și să înțelegem lumea în echilibru precar în care trăim.
„Nu toți economiștii poartă cravată și gândesc ca bancherii. În minunata lor carte, Banerjee și Duflo abordează zone impresionante ale cercetării, punând sub semnul întrebării punctele de vedere convenționale despre probleme care merg de la comerț la taxarea veniturilor de top și mobilitate și își oferă viziunea plină de forță despre cum putem lucra cu acestea. O lectură obligatorie.“ Thomas Piketty