Prin abordarea neurocognitiva a emotiilor, autorul releva importanta cunoasterii teoretice a creierului, precum si impactul patologiei complexe a sistemului nervos asupra multiplelor dimensiuni ale societatii.
Studiile care alcatuiesc aceasta carte reprezinta investigatii in domeniul neurostiintelor cognitive ale afectivitatii, publicate anterior in reviste internationale de mare prestigiu.
Printre contributiile majore ale cercetarilor cuprinse in aceasta carte, poate fi mentionat faptul ca autorul roman realizeaza, in literatura internationala, prima metaanaliza asupra relatiei dintre anxietatea ca trasatura (TA) si variatia frecventei cardiace (HRV).
Este, de asemenea, pentru prima data cand se demonstreaza ca anxietatea ca stare reduce variatia frecventei cardiace. si este tot pentru prima oara in literatura de specialitate cand paradigma experimentala Iowa Gambling Task (IGT) se adapteaza si se utilizeaza pentru copiii de 3 si 4 ani, pentru a proba un rezultat extrem de important: ca intre 3 si 4 ani, asistam la o maturare accelerata a cortexului prefrontal ventromedial si ca aceasta maturare este mai rapida la baieti decat la fete.