Login / Înregistrare
ÎN GRABĂ? FOLOSEȘTE:

sau email

Utilizator nou

Ai pierdut parola?
Produse 
Produse 
  • 
      Login
      Librării
      Login
      Coșul tău
      Total RON Finalizare comandăComandă
      x
      
      Nu aveți produse în coș.
      Finalizare comandăComandă
      • carturesti.ro
      • Etnoculinarul romanesc - Preparate de peste
      „Etnoculinarul romanesc - Preparate de peste ”  în librăriile Cărturești
      Indisponibil în .
      Puțintică răbdare...
      Unde ne găsești
      Etnoculinarul romanesc - Preparate de peste

      Etnoculinarul romanesc - Preparate de peste

      Radu Anton Roman
      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Categorii:
      Culinare, Raftul autorilor români
      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2024
      Editura:
      Paideia
      Tip copertă:
      Paperback
      Nr Pag:
      104
      Colectie:
      Emblematic Romania
      ISBN:
      9786067488890
      Dimensiuni: l: 20cm | H: 28cm
      Adaugă în coș
      Adaugă în wishlist

      Cumpărat des împreună cu:
      Sarut-mana pentru masa (Volumele I & II)
      Adriana Sohodoleanu, Cosmin Dragomir
      login
      Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti. Toate retetele
      Radu Anton Roman
      login
      Antreneaza-ti creierul!
      Joe Dispenza
      login
      Calea catre independenta ta financiara
      Peter Mallouk, Tony Robbins
      login
      S-ar putea să-ți placă și:
      Vinuri din Romania
      Radu Anton Roman
      login
      Etnoculinarul romanesc
      Radu Anton Roman
      login
      Wines from Romania
      Radu Anton Roman
      login
      Precum fumul
      Radu Anton Roman
      login
      Descriere

      Peştele. Legat cu precădere de interdicţiile alimentare, fiind singurul aliment de origine animală tolerat în hrana de post în anumite zile (deci aliment ritual prin excelenţă), peştele cumulează străvechi simboluri ce îşi au izvorul în mitologia popoarelor.

      Peştele este în mitologia românească element cosmogonic funda­mental. „În mare este un peşte, pe peştele cela stau patru stâlpi şi pe stâlpi pământ; când peştele clatină din coadă, atunci şi pământul se cutremură... Cei patru stâlpi sunt cele patru posturi. Noi posturile le postim de aceea ca să nu ne cufundăm.

      Dar acum un stâlp e mai mâncat, căci oamenii nu postesc”.

      Deşi nu este admis în hrana de post obişnuită, există zile de „dezlegare la peşte” în postul cel mai sever, în care el este singură proteină tolerată.

      În acest sens, Buna Vestire (Blagoveştenia), Floriile sau Naşterea Maicii Domnului sunt zile de „dezlegare la peşte”, ca şi zilele de miercuri sau vineri din sărbători.

      „Cine înghite un peşte viu la Blagoveştenie, acela va prinde peşte tot anul”, de asemenea, şi cel care la 40 de sfinţi (9 martie) prinde 40 de peşti şi unul îl înghite viu.

      Important rol ritual are şi peştele mâncat la Paşte (după pâinea sfinţită, dar înaintea oricărui alt aliment), gest obligatoriu în vechi tipare de viaţă, bazat pe simbolismul benefic al peştelui, care poate asigura sănătatea şi vioiciunea omului pe parcursul unui an întreg.

      În context funerar, la pomana de înmormântare (dacă este în post, mai ales), peştele are rol ceremonial, conferind mesei solemnitate şi semnificaţii creştine marcante.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      • Termeni & condiții
      • Politică Cookie-uri
      • ANPC
      © Carturesti 2025 | ® Conținut cu drepturi protejate
      Personalizează