Domnul prof. univ. dr. Zeno GOZO este filosof, psihoterapeut şi profesor la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Tibiscus” din Timişoara. Ca reprezentant al acestei instituţii acesta a derulat cu succes susţinut o serioasă activitate academică recunoscută naţional şi internaţional, pe parcursul a peste 20 de ani.
Pregătit academic iniţial la Universitatea din Dortmund (Germania), domnul Gozo a avut acces la o formare pedagogică şi psihologică cu o serioasă amprentă filosofică, ce depăşeşte reperele pur teoretice uzuale. Evoluţia sa ştiinţifică a marcat repere semnificative cu o largă deschidere culturală, filosofică şi psiho-socială, ceea ce i-a permis dezvoltarea treptată şi continuă a cunoştinţelor şi practicilor dar şi a programelor ştiinţifice academice naţionale şi internaţionale derulate în parteneriat la joncţiunea domeniilor: pedagogie, psihologie, filosofie şi antrolologie. Prin excelenţă o personalitate ştiinţifică complexă, cultivată şi motivată pentru o gândire interdisciplinară, autorul, pe lângă cursurile de o mare diversitate, atractivitate şi actualitate predate la Universitatea Tibiscus, a susţinut cursuri academice la universităţi europene precum cele din Dortmund, Bordeaux şi Rouen, atât la nivel de licenţă cât şi la cel masteral.
Stăpânirea, la nivel avansat, a mai multor limbi străine i-a permis atât o integrare cât şi o recunoaştere internaţională prin participarea la conferinţe dar şi prin publicarea a numeroase studii şi articole la edituri naţionale şi internaţionale.
Domnul Gozo este, de altfel, autorul a 11 cărţi ca unic autor şi co-autor al altor 5 cărţi, publicate la edituri recunoscute din România (Presa Universitară Clujeană, Paideia, Editura Universul Academic etc.) şi străinătate (Peter Lang Berlin, Filodiritto Editore etc.).
Lucrarea propusă aici continuă explorarea universului cultural antropologic în care suntem imersaţi, pornind de la elementele vizibile ale realităţii pe care le analizează cu o subtilă fineţe filosofică ţinând cont, totodată, şi de diversele interpretări posibile ale abordărilor socilologice, psihologice sau psihoterapeutice actuale.
Într-o lume inundată de informaţii irelevante suntem invitaţi să ne oprim şi să luăm pulsul situării noastre existenţiale, să ne întoarcem concentrarea atenţiei asupra celor mai importante întrebări: „Ce se întâmplă, cu adevărat, chiar acum?”, „Care sunt provocăriile şi opţiunile pe care le avem?”, „La ce să fim atenţi?”.