Colecţia de fotografii şi cărţi poştale a Muzeului Naţional Cotroceni a fost concepută în strânsă legătură cu specificul său, acela de muzeu memorial, predominând fotografiile şi cărţile poştale care îi înfăţişează pe regii şi reginele României, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale. Primul volum al catalogului colecţiei este consacrat familiilor regale: domnitorul/ regele Carol I, principesa/regina Elisabeta, principele/ regele Ferdinand şi principesa/regina Maria şi evenimentelor care au marcat domniile lor.
În colecția de fotografii și cărți poștale a Muzeului Național Cotroceni, familia princiară/regală Carol I și Elisabeta este surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat în ipostaze diverse: în fastuoasele interioare ale reședințelor regale (Cotroceni, Calea Victoriei, Peleș), în natură pe terasele și aleile grădinilor aferente acelorași reședințe, la mașina de scris în cabinetele de lucru sau bibliotecă, alături de invitații de la Curte, cu prilejul saloanelor literare și muzicale organizate de regina Elisabeta în sala de muzică a Castelului Peleș, dar și la București, la Palatul Regal, alături de doamnele de onoare și invitații la diverse evenimente organizate și patronate de către rege sau regină. Familia princiară/regală Ferdinand și Maria a fost, de asemenea, imortalizată de către fotografii vremii, lăsând mărturie peste veacuri imagini ale suveranului întregitor de țară, dar mai ales ale reginei Maria, care strălucea în fața aparatului de fotografiat.
Regele Ferdinand I a fost surprins pe frontul Marelui Război, la Cartierul General, în tranșee, pe câmpul de luptă decorând soldații și ofițerii care s-au afirmat în cadrul bătăliilor grele de la Mărăști, Mărășești și Oituz sau în spitalele de campanie încurajând răniții. Încoronarea ca rege al României Mari a reprezentat un alt eveniment major care a prilejuit prezența unor fotografi și ateliere fotografice care au perpetuat, prin fotografiile realizate în timp real, la Alba Iulia și București, ceremoniile din zilele de 15, 16 și 17 octombrie 1922. Principesa/Regina Maria a României prin frumusețea ei, toaletele și bijuteriile pe care le purta, prin stilul unic pe care și l-a creat, dar și prin înalta concepție pe care o avea despre regalitate a fost în atenția fotografilor, la început a celor de studio și mai apoi a celor de presă, devenind o adevărată „vedetă“ a timpului său. Toate aceste fotografii şi cărţi poştale din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni având în prim plan Familia Regală a României reprezintă o amplă posibilitate de a cerceta societatea românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiecare dintre ele purtând un mesaj şi reflectând un aspect social sau cultural.