Cartea de față cuprinde teza ei de doctorat din cadrul Școlii Doctorale de Studii Lingvistice și Literare, UBB. Pe parcursul desfășurării studiilor doctorale, Iulia Roșu a publicat o serie de articole în revistele Vatra Veche, Echinox, precum și un articol în volumul conferinței „Falii, rupturi, discontinuități”.
Cartea Iuliei Roșu are, ca punct central de pornire, relația tridimensională dintre corp feminin, în special cavitatea uterină, panorama afectiv-emoțională și teritoriul domestic, casa, cu toată configurația interioară a acesteia, inclusiv obiecte, detalii decorative. Autoarea pornește de la premisa existenței unei legături intrinseci între aceste trei elemente, între uter, ca loc primordial al dezvoltării vieții umane, dar și ca sertar secret al emoțiilor și traumelor femeii, și spațiul domestic, casa, gospodăria, cu punctul ei central, bucătăria.
Lucrarea aduce, totodată, în atenția cititorului, abordarea psiho-somatică, legătura existentă între patologiile corporale femeiești și traume psihice, bagajul emoțional ascuns în cavitatea uterină. Abordarea acestei relații tridimensionale se proiectează pe o bogată bibliografie formată din operele celor patru autoare, având, ca personaj-cheie, enigmatica Bertha Mason, femeia nebună închisă în podul castelului domnului Rochester, din romanul Jane Eyre, de Charlotte Brontë.