Noutatea absolută adusă de acest manual, realizat în condiții grafice remarcabile, este accesibilitatea lui. Este sigur că elevii vor fi atrași de fizica pe care autorii o prezintă, pe înțelesul tuturor, ca pe o colecție de procese și fenomene deosebit de interesante, prezente în lumea observabilă.
Manualul propune elevilor un număr mare de experimente – care se pot realiza cu materiale accesibile și care încurajează activitatea pe grupe de elevi.
Prin prezentarea aspectelor de optică, ce explică, de exemplu, funcționarea ochiului, manualul dovedește valențe inter- și transdiciplinare, punând în lumină caracterul de știință integratoare al fizicii, pentru toate științele naturii.
O caracteristică a manualului – foarte utilă din punct de vedere didactic – este că fiecare unitate de învățare este finalizată cu un număr de probleme, un test de evaluare și unul de autoevaluare. Aceste teste, numeroase și interesante, pot ajuta elevii în aprecierea propriei evoluții pe calea studiului fizicii.