„A pornit de la origini modeste, care i-au dat, insa, inzestrarea exceptionala pentru muzica si o rezistenta fizica legendara. S-a construit pe sine cu perseverenta celui hotarat sa atinga culmile maiestriei. A resolutionat arta cantatului la pian, impunand tipul de solist concertist, erou unic al unei manifestari individuale, recitalul de pian, care a devenit prin exemplul lui un spectacol al virtuozitatii si maiestriei artistice. Pe planul creatiei, a inventat genul poemului simfonic, a ilustrat principiul muzicii cu program, a determinat evolutia limbajului muzical si a deschis cai noi, indraznete, gandirii componistice, prevestind «muzica viitorului».
Viata lui Franz Liszt a fost la fel de spectaculoasa ca si muzica sa. Doua iubiri celebre, cateva scandaluri amoroase, prieteni si atasamente profunde i-au marcat biografia. Pe plan civic, a fost un mare democrat, un patriot maghiar si un cetatean al Europei. Prin contrast frapant cu activismul neobosit, latura spirituala a firii sale s-a manifestat prin credinta religioasa ferventa, prin nevoia irepresibila de reculegere si meditatie, de interiorizare si izolare de clocotul lumii. Aceasta vocatie si-a implinit-o in ultima parte a vietii, cand a intrat in randul calugarilor.
S-a implicat in cele mai diverse domenii ale artei, culturii si vietii sociale, a practicat un neobosit activism crestinesc. A ilustrat profilul artistului romantic, sfasiat de contradictii aparent de neimpacat. Totodata, a prefigurat tipul de intelectual modern, etern nelinistit, chinuit de intrebari existentiale fara raspuns.“ - Lavinia Coman