Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      Gandirea ideii de metoda
      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2023
      Editura:
      Tip copertă:
      Paperback
      Nr Pag:
      502
      ISBN:
      9786067488302
      Dimensiuni: l: 20cm | H: 28cm
      Descriere

      Lucrarea se leagă de volumul editat în aceeași formulă pe tema educației, Educația diferențiată la Aristotel și în dezbaterea contemporană (Editura Paideia, 2022), și cuprinde studii și texte aferente menite să ilustreze drumul spre ideea de metodă și felul în care acesta devine un referențial filosofic esențial pentru dezvoltările teoretice în științe. Cele patru cercetări din volumul de față privesc: formarea ideii de metodă la Parmenide și urmările ei în filosofia clasică prin Platon și Aristotel (Ion Bănșoiu); refacerea ideii cu sensul de îndrumare și îndreptare a minții, mai ales în epoca modernă (Gheorghe Vlăduțescu); sensul îndrumător pe care îl ia „necesitatea normativistă” în logică și dinspre logică și ireductibilitatea ei la cea metafizică (Mircea Dumitru); începuturile grecești ale metodei în etică (Vasile Morar). Ele pot fi notate ca patru contribuții interesante, noi și valoroase la înțelegerea metodei și a metodologiilor prin racordarea lor la „ideea de metodă”.



      Tematica plină de dificultăți este tratată de profesori ai Universității din București, deosebit de avizați, așa cum urmează:


      Metoda pentru îndreptarea şi îndrumarea minţii, prof.univ.dr. Gheorghe Vlăduțescu, membru al Academiei Române;

      Despre normativitatea logicii. Logica în calitate de Organon și Canon, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru al Academiei Române;

      Metoda în etică: începuturi, prof. univ. dr. Vasile Morar;

      Gândirea ideii de metodă la vechii greci, prof. univ. dr. Ion Bănșoiu, Universitatea din București.


      Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni, care cuprinde și textele de referință analizate. Autorii folosesc traduceri atât din limbile clasice, cât și din textele de referință din limbile moderne.
      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.