Ghidul cultural-turistic al Roşiei Montane a fost publicat în anul 2011, fiind prima şi singura lucrare de acest gen, editată atât în limba română cât şi în limba engleză.
Prin calitatea conţinutului şi varietatea fotografiilor, lucrarea constituie o veritabilă monografie a localităţii. Veţi găsi în paginile sale, în condiţii grafice de excepţie, nu doar peisaje splendide ci şi imagini de arhivă care ilustrează mineritul tradiţional din zonă, aspectul aşezării la începutul secolului XX ori portul tradiţional al localnicilor.
Cele nouă părţi ale ghidului îşi propun să familiarizeze cititorul cu istoria locului, cu arhitectura, folclorul, valoarea universală şi personalităţile ce au pornit de la Roşia, prezentând, în final, cele mai interesante trasee turistice, posibilităţile de cazare din zonă şi căile de acces spre localitate.
Pentru experienţe turistice cât mai variate, ghidul propune şase trasee turistice diferite, care includ: Valea Roşiei, casele de patrimoniu, cele 5 biserici, tăurile (lacurile), vestigiile miniere antice sau zona Bucium.
De ce aţi vrea să vizitaţi Roşia Montană? Pentru că este o aşezare cu o istorie fascinantă şi cu un destin unic. Pentru că posedă o tradiţie bi-milenară continuă şi o moştenire de valoare naţională şi universală, exprimată prin elemente de arhitectură vechi de trei secole, prin vestigii arheologice dinainte de perioada romană, prin frumuseţea naturală dar şi prin spiritualitate. Masivul Cârnic ascunde în adâncul său galerii vechi de 2000 de ani, fapt pentru care a fost clasat integral ca monument istoric de interes naţional. Masivul Cetate îşi poartă numele datorită unei fortăreţe romane construite aici şi distruse odată cu trecerea de la mineritul tradiţional la mineritul la suprafaţă, din timpul regimului comunist. Piatra Despicată, Piatra Corbului şi Detunata sunt monumente ale naturii ce oferă vizitatorului peisaje excepţionale. Tăul Corna, aflat la 940 de m altitudine, este unul dintre cele 9 lacuri artificiale care asigurau în trecut apa necesară prelucrării minereului aurifer.
Ghidul cultural-turistic al Roşiei Montane se vinde în reţeaua librăriilor Cărtureşti dar şi prin comandă directă de la sediu Fundaţiei, atât în varianta printată cât şi în varianta electronică.
Încasările sunt destinate susţinerii activităţilor Fundaţiei şi a misiunii de a proteja patrimoniul Roşiei Montane şi de a încuraja utilizarea potenţialului cultural-turistic al aşezării în beneficiul comunităţii şi pe termen lung, ca o alternativă economică durabilă.