Ideea scrierii unei lucrari care sa cuprinda date si informatii din domeniul dreptului penal al afacerilor, utile managerilor si executivilor din cadrul organizatiilor economice, a aparut ca urmare a constatarii nevoii si lipsei de pe piata a unui astfel de instrument.
Ghidul omului de afaceri. Cunoasterea si prevenirea riscurilor de natura penala este o carte scrisa in scopul informarii persoanelor care conduc afaceri sau care sunt implicate in activitatea economica. Autorii doresc sa puna la dispozitia intreprinzatorilor informatii sau date menite sa le faciliteze acestora cunoasterea dispozitiilor legale penale aplicabile in domeniul afacerilor, in scopul prevenirii riscurilor de natura penala.
Lucrarea de fata este destinata, in principal, oamenilor de afaceri, adica persoanelor care initiaza, finanteaza, conduc sau supravegheaza, intr-o forma sau alta, fie direct, fie indirect, intreprinderi.
Informatiile cuprinse in acest ghid sunt utile nu numai pentru oamenii de afaceri, ci si pentru alte categorii de persoane implicate in activitati lucrative, cum sunt cele care detin functii sau exercita activitati in domeniul resurselor umane, contabilitatii, marketingului ori care indeplinesc sarcini executive in cadrul unei companii sau organizatii economice. Prin materialul cuprins in acest Ghid, am urmarit sa aducem la cunostinta celor interesati, intr-un limbaj cat mai apropiat de cel comun si accesibil, continutul actelor normative ce reglementeaza raspunderea penala pentru fapte comise in domeniul afacerilor sau in legatura cu desfasurarea activitatilor economice. In plus, cei interesati vor gasi si alte informatii necesare sau utile pentru derularea in bune conditii a activitatii (spre exemplu, proceduri de integritate si anticoruptie).
Analizand gradul de cunoastere a legii penale aplicabile in materia afacerilor de catre managerii si executivii din cadrul intreprinderilor, se constata o realitate usor surprinzatoare, respectiv necunoasterea sau cunoasterea necorespunzatoare a dispozitiilor legale penale din domeniul afacerilor. Pe baza propriei experiente, am constatat ca sunt oameni de afaceri care nu cunosc dispozitiile penale din materia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, spalarii banilor sau coruptiei in mediul privat. Explicatia ignorarii sau a cunoasterii insuficiente a legislatiei penale din domeniul economic este aceea ca oamenii de afaceri sunt prevalent orientati spre scopul pentru care desfasoara activitatea – obtinerea de profit – si mai putin sunt atenti sau preocupati de chestiuni care nu par a contribui, cel putin direct, la obtinerea de plusvaloare. Intr-adevar, lipsa unei preocupari speciale a intreprinzatorilor in ceea ce priveste dobandirea de informatii din domeniul juridic este o realitate care nu poate fi trecuta cu vederea, deoarece persoanele care investesc resurse in afaceri vizeaza, aproape fara exceptie, realizarea unor avantaje materiale. Cum spuneau romanii: finis mercatorum est lucrum (finalitatea intreprinzatorului este profitul).
Oamenii de afaceri trebuie sa posede un minimum de informatii referitoare la dispozitiile legale penale aplicabile in domeniul economic. Indraznim sa spunem ca detinerea unor cunostinte din domeniul legislatiei penale aplicabile materiei afacerilor este esentiala pentru persoanele care conduc afaceri sau care sunt implicate la diferite niveluri in activitatea economica, fie in actul decizional, fie in cel de supraveghere sau control, deoarece exista riscul ca activitatea pe care o deruleaza sa intre in coliziune cu legislatia penala. Persoanele care investesc resurse in afaceri, chiar daca la momentul realizarii investitiei nu au fost, in timpul implementarii acesteia ar trebui sa fie preocupate atat de cunoasterea realitatilor economice specifice domeniului in care activeaza sau contextului economic general, cat si de cunoasterea reglementarilor privind evaziunea fiscala, spalarea banilor, coruptia in afaceri, criminalitatea gulerelor albe, concurenta neloiala, raspunderea penala a companiilor etc.