Gorgias este cel dintâi dialog în cronologia operei platoniciene în care doctrina etică-politică se conturează în liniile ei esențiale, în polemică cu practica politică curentă în epocă și cu teoriile inspirate din această realitate. După toate aparențele, dialogul este replica platonică dată retoricii, așa cum Protagoras constituie replica dată sofisticii contemporane
Dorind să analizeze semnificația retoricii, Socrate – unul din personajele principale ale dialogului – pune următoarea întrebare: Ce înseamnă „a vorbi” și care sunt implicațiile retoricii? Pornind de la această problemă, Socrate trasează noi direcții de analiză și întrebări asupra retoricii: Limbajul e folosit pentru a ajunge la adevărul despre natura lumii și a vieții drepte? Este un instrument pentru a-i domina pe ceilalți sau un instrument pentru a guverna și a deveni înțelept? Printr-o critică dură a democrației și a aspirațiilor tiranice care stau la baza ei, Platon arată că „a vorbi” înseamnă întotdeauna să acționezi și că vorbirea și viața filosofică sunt necesare.
Volumul de față prezintă traducerea revizuită a dialogului Gorgias, apărută inițial în Platon, Opere, vol. I, Editura Enciclopedică, București, 1973.